Банкеръ Daily

Свят

Турция: Преговорите с Русия за Идлиб не са напълно провалени

Процесите от Сочи и Астана за уреждане на кризата в Сирия не са напълно провалени, но бяха наранени, каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в интервю за ТРТ Хабер.

Правим и ще продължим да правим всичко възможно да спрем нападенията на режима (в Сирия), каза още външният министър. Той добави, че Турция е заявила позицията си пред руската страна, с която преговорите продължават.

По думите му Турция и Русия ще засилят разговорите си за Идлиб в следващите дни, като е възможно темата да бъде обсъдена също от президентите на двете държави Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Принцип на нашата дипломация е силна дипломация и силна Турция на терен и на масата", каза той. По думите му вчерашното изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за възможна военна операция на Турция в Идлиб е показало решимостта на Турция.

Чавушоглу заяви, че кюрдските бойци, смятани от Анкара за терористи, са отстранени от района на Идлиб, но там все още има някои радикални групи. Според него сирийският режим и неговите поддръжници са тези, които са довели с автобуси в Идлиб тези радикални елементи, като целта на правителствените сили е да мотивират с присъствието на терористи атаките си в района.

"Обратно броене в Идлиб", пише в заглавие турският в. "Милят" по повод вчерашните изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че водените преговори с Москва не са дали желания резултат и е само въпрос на време Турция да започне нова операция в сирийската провинция. 

"Плановете ни са завършени, някоя нощ внезапно може да дойдем", цитира вестникът думите на президента, който говори на заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

В. "Карар" пише за "опънати въжета" между Турция и Русия. Според изданието напрежението се е покачило до върхова точка, след като преговорите за Сирия между делегации на Анкара и Москва не са дали резултат. Руската страна отговори на думите на президента Ердоган, че меморандумът от Сочи не се спазва, като заяви, че няма връщане назад към картата от 2018 г. в Сирия. На изявлението на Ердоган, че една операция в Идлиб е само въпрос на време, дойде отговор от Кремъл със същия тон: "Военна операция срещу Дамаск е най-лошият сценарий", пише "Карар".

Facebook logo
Бъдете с нас и във