Банкеръ Daily

Свят

Турция помага на мигрантите, пуска сълзотворен газ по гръцките граничари

Репортаж на гръцката телевизия Скай обвинява турските власти, че използват сълзотворен газ срещу гръцките сили на границата, подпомагат мигрантите с дронове, повреждат граничната ограда и изпращат затворници сред мигрантите.

В репортажа се казва, че турските сили подпомагат неприкрито мигрантите, събрани на границата, с всички средства. Вчера турците използвали сълзотворен газ срещу гръцките служители, като насочвали действията си и с два дрона.

Кметът на граничното гръцко село Кастаниес каза пред Скай, че вчера турски патрул с ножици за метал е рязал телената ограда на границата между двете страни. Гръцките гранични служители обаче успели да възстановят оградата своевременно.

Мигрант, който е успял да премине на гръцка територия, потвърди пред телевизията, че Турция е пуснала и мигранти затворници да заминат към Гърция. "Бях в затвора един месец. Оставиха ни да заминем, аз какво да правя? Нямам пари, нямам мобилен телефон, отивам в Европа", казва мигрантът. 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция е решена да защити границите си, и предупреди мигрантите да не се опитват да влязат незаконно, защото ще бъдат върнати обратно, предаде Ройтерс.

Мицотакис съобщи, че ще посети във вторник сухопътната граница на Гърция с Турция в окръг Еврос, заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Нашият съвет за национална сигурност реши, че е необходимо максимално ниво на защита на границите", каза Мицотакис след кризисна среща на съвета, предаде Франс прес.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви, че събралите се по границата с Турция хиляди мигранти представляват сериозна опасност за Гърция.

"Това движение на хора се насочва и насърчава от Турция. При сегашните условия сме в положение на активна, сериозна, тежка и асиметрична заплаха за нашата национална сигурност", каза Пецас и добави, че Турция използва тези мигранти като пионки за упражняване на дипломатически натиск.

Турция твърди, че над 100 000 мигранти са пресекли границата с ЕС, след като Анкара взе решение да не спира повече кандидатите за убежище, искащи да стигнат до Европа.

"Към 19,40 ч местно време броят на бежанците, които напуснаха страната ни през Одрин, е 100 577 души", написа в "Туитър" турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от ТАСС.

В окръг Одрин има гранични пунктове с Гърция и България. Нито една от двете страни обаче не е съобщила за пристигане на такъв голям брой мигранти, отбеляза ДПА.

"Кампанията на турските власти за дезинформация продължава. Действителността: беше попречено на 10 000 да влязат на гръцка територия, съобщи министерството на външните работи на Гърция.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да отблъсне мигранти, които опитваха да пресекат границата при североизточния гръцки град Кастаниес и замеряха с камъни силите на реда, предаде Ройтерс.

Най-малко 600 мигранти пристигнаха по море на гръцките острови Лесбос, Хиос и Самос вчера сутринта, съобщи полицията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във