Банкеръ Daily

Свят

Турция планира отваряне след пълния локдаун

Турция планира да премине от следващата седмица към поетапно отваряне след пълния локдаун, обявен в страната с цел овладяване на коронавирусната епидемия, предаде турската частна телевизия НТВ.

Според плановете към постепенно възвръщане към нормалността ще се премине, когато дневният брой на новите инфекции падне под десет хиляди.

Първоначално ще отворят малките търговски обекти и ще започне присъствено обучение, а сватбите и другите масови тържества и събирания ще трябва да почакат, пише в. "Хюриет".

Според моделите, по които правителството изготвя плановете за нормализация, се очаква към 17 май дневният брой на новите случаи да намалее до 9-10 хиляди.

На 14-15 май предстои данните за хода на пандемията в Турция да бъдат разгледани отново и да бъдат преценени резултатите от локдауна. Според тези резултати ще бъдат определени рамките на поетапното отваряне. Разхлабването ще става постепенно, като всяка нова седмица ще бъдат въвеждани нови облекчения.

Предвижда се първо да започнат работа малките търговски обекти, после да отворят началните училища, 8 и 12 клас да се завърнат в училище и да бъдат подновени лекции и упражнения на някои факултети като медицинския например.

17-дневният национален локдаун беше въведен в Турция на 29 април, след като беше регистриран рекорден брой заразени - над 60 хиляди дневно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във