Банкеръ Daily

Свят

Турция отказа да приема афганистански бежанци

Всички публикации в медиите за откриването на отделен миграционен център за афганистанците са неверни, обяви Мевлют Чавушоглу.

Турция няма планове да бъде домакин на миграционен център за афганистанците и да им предостави убежище, обяви Мевлют Чавушоглу  на пресконференция във вторник, цитиран от ТАСС. 

"Всички публикации в медиите за откриването на отделен миграционен център за афганистанците са неверни", каза той.

Така външният министър коментира информацията, която се появи по-рано в британските медии за предполагаемите планове за откриване на отделен център в Турция за афганистанците, търсещи убежище. В неделя телевизионният канал BBC  заяви, че се планира създаването на  центрове за афганистанците в Турция и други страни. Впоследствие тази информация беше отречена от британските медии, а каналът се извини.

"Ако получим такова предложение от която и да е държава, ще го отхвърлим. Вече говорихме по този въпрос. Към днешна дата сме евакуирали 1404 души от Афганистан. 1061 от тях са наши граждани, останалите са граждани на други държави. Сега в Афганистан остават около 200 турци, които искат да се върнат ", каза Чавушоглу.

Турция възнамерява да се дистанцира максимално от въпросите за приемането на бежанци от Афганистан с оглед на факта, че няма възможност да отдели допълнителни средства за това. Омер Челик, говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието, заяви в понеделник, че "страната няма ресурси да приеме дори още един мигрант", а Турция "не е бежански лагер". 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган  посочи, че Анкара следи отблизо ситуацията в Афганистан, включително в контекста на миграцията, и работи с други държави за ефективно разрешаване на проблема с бежанците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във