Банкеръ Daily

Свят

Турция отхвърли ризата на страха

Стотици хиляди се събраха вчера в Истанбул на кулминацията на 25-дневния марш, който е най-големия протест срещу действията на турските власти след неуспешния преврат.

С турски знамена и плакати с надписи "Справедливост" в червено и бяло, демонстрантите се събраха да слушат главния опозиционен водач Кемал Кълъчдароглу.

Кемал Кълъчдароглу, който е лидер на светската и кемалистка Народнорепубликанска партия, тръгна от столицата през месец юни, за да протестира срещу осъждането на партийния член Енис Бербероглу.

Енис Бербероглу бе първият депутат от Народнорепубликанската партия, който бе арестуван след неуспешния преврат от юли 2016 г. Оттогава около 50 хиляди души са арестувани, а 150 хиляди учители, съдии и военни бяха уволнени.

Кълъчдароглу заяви, че триседмичният му марш е помогнал на турците "да отхвърлят ризата на страха“, откакто в страната е обявено извънредно положение.

Президентът Ердоган разкритикува Кемал Кълъчдароглу за протеста му, заявявайки, че правосъдието трябва да се търси в парламента, а не на улицата. Според Реджеп Тайип Ердоган протестиращите са свързани с тези, които са извършили неуспешния опит за преврат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във