Банкеръ Daily

Свят

Турция осъди санкциите на САЩ за "Турски поток" и "Северен поток 2"

Турция тясно си сътрудничи с Русия в енергийния сектор и в това отношение републиката е против едностранните санкции от страна на САЩ, коментира пред ТАСС официален представител на Анкара, коментирайки намеренията на САЩ да включат "Северен поток-2" и "Турски поток" в списъка на проектите, подлежащи на ограничение, в съответствие със Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA).

"Турция във всички случаи заявява, че се противопоставя на едностранните санкции. Имаме много близки отношения с Русия в енергийния сектор."Турски поток" е проект, създаден и реализиран в съответствие с нуждите и изискванията на страните от региона. Затова ние не смятаме правилно САЩ да се намесва в делата на съответните страни по подобен начин", каза източникът, чието има обаче не се съобщава.

Припомняме ви, че американският държавен секретар Майкъл Помпео заяви в сряда, че агенцията му ще включи "Северен поток-2" и "Турски поток" сред проектите, подлежащи на ограничение на санкции.

Капацитетът на газопровода "Турски поток" с дължина 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно. Първата тръба с капацитет 15,75 милиарда кубически метра газ годишно е предназначена за потребителите в Турция, втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа.

Газопроводът минава по дъното на Черно море от територията на Русия до брега на Турция. Следва сухопътна транзитна линия до границата със съседните страни, откъдето сега газ се изнася за Гърция, България, Северна Македония.

В бъдеще (след приключване на изграждането на цялата инфраструктура) газът ще стига до Сърбия и Унгария по проекта "Балкански поток".

Facebook logo
Бъдете с нас и във