Банкеръ Daily

Свят

Турция очаква още "добри новини" от Черно море

Турция може да съобщи още добри новини след два месеца, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на страната Фатих Дьонмез, цитиран от Анадолската агенция.

Пред турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк министърът посочи, че е много вероятно да бъдат направени нови открития на газови резерви в Черно море в пластовете под района, където турските сонди откриха значително количество синьо гориво.

По думите на Дьонмез са извършва работа само в една четвърт от района с площ от 8000 кв. км, известен като Туна-1, и е възможно да бъдат открити нови залежи в подобни структури.

До края на тази година в Черно море ще пристигне и сондажният кораб "Кануни", който на този етап ще извършва сондажи в около 40 кладенеца.

"Ако се окаже, че има потенциал, два сондажни кораба няма да бъдат достатъчни", отбеляза още министърът.

Дьонмез посочи, че същевременно ще продължат и сондажните дейности в определени райони на Източно Средиземно море. По думите му Турция има шанс да открие както газ, така и петрол.

В петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция е открила находище с 320 млрд. куб. м газ в Черно море край турското крайбрежие, напомня агенцията.

Мощта на Турция не бива да бъде подлагана на изпитание, заяви министърът на отбраната на страната Хулуси Акар, като подчерта, че Турция е решена и способна да защити своите права и интереси, предаде Анадолската агенция.

Според министъра всички трябва да знаят, че Турция наистина се е превърнала в играч на международната арена.

Акар подчерта, че издаденото от Турция навигационно уведомление Навтекс цели осигуряването на безопасност на сондаж край турското крайбрежие при Искендерун, Източно Средиземно море.

"Турция няма аспирации към ничия земя или море, но няма да позволи атака срещу нас от съседни земи и морета", подчерта той.

"Турция подкрепя диалога (по морските въпроси). Искаме мир, но искаме също и правата си", добави Акар.

Министърът изрази готовността на турската страна да бъде домакин на диалог с гърците, ако те се съгласят на преговори през следващите дни.

Отделно, министърът на отбраната посочи пред агенцията, че Турция е неутрализирала над 17 хиляди терористи от юли 2015 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във