Банкеръ Daily

Свят

Турция обсъжда с "Газпром" увеличение на доставките на газ в страната

Турция и "Газпром" водят преговори за увеличение на доставките на природен газ в страната. В газопровода "Турски поток" през 2022 година има недоговорени мощности в обем от 9.75 млрд. куб. метра. Това е казал турският заместник-министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар в кулоарите на Международната нефтогазова изложба ADIPEC-2021.

Байрактар е добавил, че Турция очаква доставки на природен газ от Русия по разчетите за 2021 година в обем от  над 20 млрд. куб. метра. "Аз съм уверен, че "Газпром" иска да продава повече газ на Турция. Страната ни се нуждае от синьото горива. Това е идеално съчетание", е отбелязал заместник-министърът.

В края на юли вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак съобщи, че Русия и Турция водят преговори за сключване на дългосрочно споразумение  за транзит на природен газ. По-късно Байрактар е отбелязал, че страната му обсъжда сключването на нови договори за доставки на суровината с различни страни, в това число и с Русия.

Русия доставя природен газ в Турция по два тръбопровода през Черно море. "Син поток" е въведен в експлоатация в края на 2002 година. Неговата проектна мощност е 16 млрд. куб. м от синьото гориво годишно. Газопроводът "Турски поток" включва две тръби -  едната от тях  е предназначена за доставки на природен газ за турските потребители, а втората е  за снабдяване със синьо гориво на страните от Южна и Югозточна Европа. Общата мощност на "Турски поток" възлиза на 31.5 млрд. куб. метра.
На 8 януари през 2020 година президентът на Русия Владимир Путин и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган официално пуснаха в експлоатация руския експортен газопровод "Турски поток". Той трябва да повиши надежността на доставките на руски природен газ на пазарите в Турция и Югоизточна Европа. "Турски поток" започна работа в конкурентна среда, но с перспектива. Така коментираха тогава анализатори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във