Банкеръ Daily

Свят

Турция обеща да попречи на мигрантите да стигат до Беларус

Държавната беларуска авиокомпания "Белавиа" обяви, че прекратява превоза на граждани на Ирак, Сирия и Йемен от Турция в Беларус от петък, 12 ноември.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари  на Турция в петък за решението да не допуска граждани на Ирак, Сирия и Йемен, планиращи да пътуват до Беларус, да купуват билети или да се качват на самолети на турските летища, съобщава Ройтерс.

На същия ден турската Главна дирекция за гражданска авиация обяви,  че решението е било взето, за да се разреши "проблемът с нелегалното преминаване на границата между ЕС и Беларус". 

ЕС преговаря с международни превозвачи като "Търкиш еърлайнс", за да ги убеди да преустановят издаването на еднопосочни билети до Минск, откъдето, както твърди блокът, мигрантите са транспортирани до полската граница като инструмент за оказване на натиск върху ЕС. Полските власти смятат, че ръководството на Беларус съзнателно привлича в своята страна мигранти от Близкия изток с тази цел, но Минск отхвърля обвиненията.

Междувременно Европейската комисия обяви, че е във връзка с Международната асоциация за въздушни превози (IATA), Организацията на арабските авиолинии и с отделни авиокомпании по въпроса с полетите с мигранти към Беларус. 

Говорител на Комисията  уточни, че сред авиокомпаниите, обещали да не допускат продължаване на действията на властите в Минск, са авиокомпании от Турция, Мароко, Египет, Ливан, Обединените арабски емирства, Оман, Катар, Ирак. Той  добави, че ЕК подготвя "черен" списък на авиокомпаниите, използвани за целите на Беларус за оказване на миграционен натиск над ЕС.

Комисията допълни, че се подготвя осигуряване на хуманитарна помощ за около 2000 мигранти по границата на Беларус с Полша. Той уточни, че помощта се предвижда да бъде разпределена от организациите на Червения кръст и Червения полумесец.

В същото време държавната беларуска авиокомпания "Белавиа" пък обяви, че прекратява превоза на граждани на Ирак, Сирия и Йемен от Турция в Беларус от петък, 12 ноември. В съобщение, публикувано на сайта й, се казва, че решението е по молба на властите в Анкара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във