Банкеръ Daily

Свят

Турция няма да отстъпи на Гърция нито "педя земя", нито "капка море"

Фуат Октай

Турция е твърдо решена да не преотстъпи нито на Гърция, нито на когото и да било друг и педя земя или капка вода в морето, заяви турският вицепрезидент в интервю за турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк снощи.

Думите на Фуат Октай бяха в отговор на въпрос за ситуацията в Източното Средиземноморие, където Турция спори със своята съседка Гърция за морските пространства и правата върху въглеводородните залежи в тях.

Според Фуат Октай ако тезите на гръцката страна бъдат приети, това би означавало Турция да бъде заклещена до крайбрежието си и "никой търговски кораб от Турция, която от три страни е оградена с морета, да не може да действа в открити води". В потвърждение на думите си той представи карта на гръцките претенции.

"Искат да приклещят Турция към сушата. Искат да обявят нов Севър. Ние късаме този Севър", каза той, сравнявайки ситуацията с положенията в Севърския договор от 1920 г., с който Османската империя понася значителни териториални загуби след поражението си през Първата световна война.

По въпроса за Източното Средиземноморие и споровете за въглеводородните ресурси там Октай заяви: "Ние имаме континентален шелф. Ще правим проучвания в района, където се намираме. Както го правим в Черно море, така ще го правим и тук".

По думите му Турция може да извършва проучвания където си поиска в собствения си континентален шелф, без да й е нужно ничие разрешение или одобрение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във