Банкеръ Daily

Свят

Турция няма да допусне протакане от страна на САЩ за зоната за сигурност в Сирия

Съединените щати използваха тактика на размотаване по отношение на сирийския град Манбидж, но това няма да проработи при планираната в Северна Сирия зона за сигурност, заяви днес турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

По думите на външния министър "все още има много въпроси, които трябва да се конкретизират" във връзка със споразумението, постигнато между Анкара и Вашингтон за зоната за сигурност по границата с Турция.

Чавушоглу говори на съвместна пресконференция в Анкара с външната министърка на Сиера Леоне Набела Тунис.

"Заявяваме, че тактика по протакане от страна на САЩ няма да има. За съжаление в Манбидж те предприеха подобно размотаване, не спазиха обещанията си", каза турският първи дипломат.

САЩ и Турция одобриха в началото на юни м.г. пътна карта за стабилизиране на Манбидж. Документът предвиждаше изтегляне на сирийските кюрдски Сили за защита на народа от града, както и разполагане на турски и американски сили в района с цел осигуряване на безопасността на Манбидж. Според първоначалния план договореностите по пътната карта следваше да бъдат изпълнени в срок от 90 дни, но това така и не стана.

Анкара многократно е изразявала своето недоволство от бавния напредък в Манбидж. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във