Банкеръ Daily

Свят

Турция негодува от подкрепата на САЩ към сближаването на Израел, Кипър и Гърция

"Враждебност към Турция под шапката на САЩ" - под това заглавие турският в. "Дирилиш постасъ" пише днес за срещата в Йерусалим между Гърция, Република Кипър и Израел с участието и на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Турското издание отбелязва, че Вашингтон за първи път е присъствал на ниво Държавен департамент в среща от този формат, очертаваща сътрудничеството между трите страни в Източното Средиземноморие.

Вестникът обръща внимание, че проведената в сряда вечерта среща е шеста по рода си и има за цел да представи "гръцко-кипърския съюз като алтернатива на Турция в Средиземноморието". "Дирилиш постасъ" изтъква и факта, че срещата се е провела в Йерусалим, което макар и индиректно, било знак за подкрепа за "скандалното решение на Израел едностранно да обяви Ерусалим за своя столица".

Срещата се проведе с участието на премиера на Гърция Алексис Ципрас, кипърския президент Никос Анастасиадис и израелския премиер Бенямин Нетаняху, а "за първи път на ниво Държавен департамент присъстваха и САЩ", изтъква вестникът. Изданието откроява и заявеното от страните участнички намерение да продължат и засилят активното сътрудничество помежду си в сферите на стабилността, сигурността и развитието в Източното Средиземноморие "въпреки местоположението ни в един турбулентен регион". Майк Помпео пък е подчертал подкрепата на Вашингтон за този регионален съюз, пише "Дирилиш постасъ".

Вестникът задава въпроса какво на практика означава въпросният съюз. Според изданието отговорът на този въпрос се крие в постоянните изявление на лидерите на трите съседни държави "за споделяне на природните богатства в региона, равностойно и в съответствие с международното право, и за обща борба срещу външните заплахи". "Дирилиш постасъ" отбелязва, че под външна заплаха очевидно се има предвид Турция, която "води борба да защити правата си в региона и да попречи правата на кипърските турци в Средиземноморието да станат жертва на свършен факт".

Facebook logo
Бъдете с нас и във