Банкеръ Daily

Свят

Турция не вярва, че ЕС ще й наложи санкции

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция не очаква Европейският съюз да й наложи санкции заради спора с Гърция във връзка с претенциите на двете страни в източната част на Средиземно море, предаде Ройтерс.

Чавушоглу повтори в интервю за турската телевизия NTV, че Турция е отворена за преговори, но без поставяне на предварителни условия.

Европейският съюз обяви на 11 септември, че е готов да предприеме допълнителни ограничителни мерки срещу Турция, ако Анкара откаже да се ангажира с диалог за намаляване на напрежението, което се изостри след навлизането на турски кораб за проучване за петрол и природен газ в акватория, за която претендира членката на ЕС Гърция. 

Споровете между Гърция и Кипър, от една страна, и Турция, от друга, по въпроса за обхвата на изключителните им икономически зони в източната част на Средиземно море продължават от години, но през последните седмици се изостриха, след като Анкара изпрати сеизмографския кораб "Оруч Реис" в зона, която Гърция смята, че е част от нейния континентален шелф.

Facebook logo
Бъдете с нас и във