Банкеръ Daily

Свят

Турция не планира изтегляне от Идлиб

Планираното разполагане на войските в зоната за деескалация на Идлиб в Северозападна Сирия ще продължи и няма да има изтегляне на войски от региона, съобщи Министерството на отбраната на Турция, цитирано от турското англоезично издание Daily Sabah.

За да се спре кръвопролитието и хуманитарната криза и да се гарантира сигурността на войските, както и безопасното връщане на цивилнитe в техните домове, всички решения съгласно Московското споразумение, се изпълняват с най-голяма грижа, се казва в изявлението на министерството.

В съобщението се отбелязва още, че турските въоръжени сили продължават планираното разполагане и разпределение на войските в зоната за деескалация на Идлиб в Северозападна Сирия, в съответствие с прекратяването на огъня от 6 март. "Доклади на някои медийни организации за изтеглянето на нашите войски от региона не отразяват истината", заявяват турските власти.

Идлиб попада в зона за деескалация, заложена в споразумение между Турция и Русия в края на 2018 г. Сирийският режим и неговите съюзници обаче последователно нарушаваха условията на прекратяването на огъня, започвайки чести атаки вътре в зоната, което доведе до настоящото развитие, коментира вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във