Банкеръ Daily

Свят

Турция не може да бъде членка на Европейския съюз, смята Манфред Вебер

Европа е континент, основаващ се на християнските ценности и заяви, че Турция не може да бъде членка на ЕС. Истината е, че няма перспектива за това. Това заяви германският консерватор Манфред Вебер, който е водещ кандидат за следващ председател на Европейската комисиа на среща в рамките на кампанията си за изборите за Европейски парламент през май.

"Изборите за Европарламент са избори за европейски обществен модел, за защита на европейския начин на живот. Искаме партньорство, приятелство, но ще трябва да сложим край на преговорите за присъединяване на Турция. Мисля, че Турция не може да бъде членка на ЕС", заяви той, цитиран от АФП и БТА.

Вебер се обяви и за по-голям ангажимент на силите на Фронтекс на външните граници на ЕС, за по-малко бюрокрация в Брюксел, за повече инвестиции в изследванията и за засилване на търговската политика.

Европейският проект трябва да бъде "защитен от националистите и егоистите", каза още той. Европа е изправена пред исторически обрат в защитата на европейския начин на живот, добави Вебер.

Припомняйки за неотдавнашния пожар в катедралата Нотр Дам в Париж Вебер каза, че е почувствал засегната и своята идентичност. Това не е само френсска катедрала, тя е символ на това, че ние, европейците се основаваме на общи ценности, каза Вебер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във