Банкеръ Daily

Свят

Турция не желае да участва в петстранна среща за кипърския въпрос

Турция не изглежда склонна да участва в петстранна среща за кипърския въпрос през декември и отлага всякакви дискусии по темата за след изборите в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) през април, съобщава кипърският вестник "Филелефтерос", като се позовава на източник от кипърското правителство, който е говорил пред Кипърската информационна агенция.

За 25 ноември е насрочена среща на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с лидерите на гръцката и турската общност в Кипър Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ в Берлин. На срещата трябва да се установи дали в момента съществуват условия за продължаване на междуобщностния диалог и за провеждане още през декември на петстранна среща с участието както на лидерите на кипърските общности, така и на представители на трите страни гарантки - Гърция, Турция и Великобритания.

Според информацията нежеланието на Анкара да участва в подобна среща през декември е било изразено по време на дипломатически контакти на Турция с трети страни и е било формулирано и по време на разговора на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу с гръцкия му колега Никос Дендиас в петък в Женева.

Сведенията, които са достигнали до Никозия, показват, че турската позиция е, че всякакви процедури във връзка с кипърския въпрос трябва да бъдат отложени за след изборите в СКТР през април.

Също така преди около два месеца турският външен министър каза пред гръцкия вестник "Катимерини", че Турция предлага да се проведе неформална петстранна среща, която да уточни модела за разрешаване на кипърския въпрос, след което мандатът за бъдещите преговори да бъде допълнен съответно с това решение.

В коментар по темата ТАСС съобщава, че според гръцкия кипърски печат победата на предстоящите в СКТР президентски избори на който и да било друг кандидат, освен сегашния президент Мустафа Акънджъ, ще се смята за политически успех на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това се дължи на обстоятелството, че настоящият лидер на кипърските турци, който е политик със социалдемократически възгледи, е открит опонент на курса на Анкара. Акънджъ, който през лятото изглеждаше, че има отлични шансове за преизбиране, според Турция премина "червената линия", когато миналия месец критикува турската военна операция в Сирия и предизвика голямо раздразнение у Ердоган и сред привържениците на още по-голямо задълбочаване на връзките на СКТР с Анкара.

След думите на Акънджъ премиерът на СКТР Ерсин Татар заяви, че Акънджъ е изгубил доверието на народа и вече не изразява волята на кипърските турци, поради което не трябва да участва в планираната за 25 ноември среща с кипърския президент Анастасиадис и с генералния секретар на ООН Гутериш в Берлин.

Междувременно в Никозия очакват пристигането на специалния пратеник на генералния секретар на ООН за кипърския въпрос Джейн Лют, която ще бъде там, за да подготви неформалната тристранна среща в Берлин, съобщава "Филелефтерос" На 16 ноември Лют ще разговаря поотделно с лидерите на двете общности Анастасиадис и Акънджъ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във