Банкеръ Daily

Свят

Турция не била пазач на входа на ЕС, нито негов лагер за мигранти

Турция не е пазач на входа на ЕС или негов лагер за мигранти, заяви говорителят на турското министерство на външните работи Хами Аксой в отговор на изявление за миграцията на представител на ЕС, съобщи "Дейли сабах".

Според Аксой изявлението на Маргаритис Схинас, заместник-председател на ЕК от гръцки произход, отговарящ за Утвърждаване на европейския начин на живот, наподобява повече реториката на член на гръцкото правителство, отколкото на представител на ЕС.

Схинас заяви в интервю за Евронюз във вторник, че събитията на гръцко-турската граница са показали, че Анкара не е способна да прокара политическите си цели, като използва бежанците.

По думите му няма съмнение, че Европа се нуждае от Турция в управлението на въпросите, отнасящи се до миграцията и бежанските потоци. Той призова обаче за солидна основа за сътрудничество с взаимни ангажименти, които ще бъдат зачитани и от двете страни.

По думите на Хами Аксой защитата на външните граници на ЕС, като се пренебрегват човешките права и правата на търсещите убежище, означава отричане на основополагащите договори на ЕС.

Освен това под външни граници да се има предвид само границата с Гърция означава неразбиране на историческите и географските факти, отбеляза той.

По думите на говорителя на турското външно министерство ЕК не е предприела сериозно разследване на нарушаването на правата по граници на ЕС. Аксой препоръча на Схинас на първо място да разследва нарушенията, извършени от гръцките гранични сили по време на струпването на турската граница с Турция на мигранти, напиращи да влязат в Гърция.

Сред тях той изреди убийство на пакистанец, случаи на избутване обратно в Турция на бежанци в Егейско море и р. Марица, отхвърляне на молби за убежище, действия на гръцката държава в противоречие с международните договори и насилие срещу правозащитници, допълва БТА.

В края на февруари Анкара съобщи, че вече няма да спира стотиците хиляди бежанци на турска територия да се опитат да стигнат до Европа, след като при въздушна атака в сирийската провинция Идлиб бяха убити 34 турски войници.

От тогава хиляди мигранти се струпаха на границата в опит да стигнат до членката на ЕС Гърция или по море до гръцките острови, или през сухопътната й граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във