Банкеръ Daily

Свят

Турция на нож заради проучвателен кораб на Ексън за газ

Турция е получила информация, че кораб на американската компания ЕксънМобил (ExxonMobil) се е насочил към Източното Средиземноморие с цел сондажи за въглеводороди, обяви Ибрахим Калън, говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс.

Калън каза на пресконференция днес, че Анкара ще продължи да защитава своите права, отнасящи се до изследванията за въглеводороди в региона. 

Миналия месец турски военни маневри попречиха на плавателен съд, изпратен от италианската компания ЕНИ да достигне район край Кипър, за да извършва сондажи, напомня агенцията.

Междувременно в турски медии се появиха твърдения, че проучванията на Ексън ще бъдат охранявани от Шести флот на ВМС на САЩ. 

"Нова криза в Средиземноморието чука на вратата!", писа в заглавие в. "Хюриет", съобщавайки за плановете на Ексън и спекулациите за ролята на Шести американски флот.   

Шести флот на американските ВМС се е превърнал в символ на антиамериканизма в Турция заради събитията от 1967 г. в Истанбул, когато военни от този флот станаха обект на нападения заради подхода на САЩ към кипърския проблем, войната във Виетнам, подкрепата им за Израел и прочие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във