Банкеръ Daily

Свят

Турция може да започне изпълнението на проекта за канала "Истанбул" през юни

Турция при никакви обстоятелства няма да се откаже от реализацията на проекта за канал "Истанбул", отново потвърди президентът на Турция Тайип Ердоган.

Турция може да пристъпи към осъществяването на проекта по строителството на канала "Истанбул", който ще стане новата корабна артерия, съединяваща Черно и Мраморно море, още през в юни. Това е съобщил пред журналисти президентът на републиката Тайип Ердоган.  Проектът предвижда изграждане на нов канал на 100 км западно от Истанбул, който ще е успореден на Босфора. 

"Ние искаме да започнем (строителството на канала "Истанбул") с издигането на мостовете, които ще пресичат канала. Надявам се, че ние ще можем да предприемем стъпки по строителството на един от мостовете, който ще пресече канала, през юни", е обявил турският лидер.

Ердоган е посочил и това, че е необходимо процесът по строителството на мостовете да започне от двете страни на проектирания канал. Той също така е добавил, че Турция разчита, че проектът на канала "Истанбул" да бъде реализиран без да е необходимо да се привличат чуждестранни инвестиции.

"Каналът "Истанбул" ще стане международен морски път, който ще подобри логистичните възможности и инфраструктура на Турция", казва министърът на инфраструктурата и транспорта Адил Караисмаилоглу.

С новия канал турските власти се надяват да облекчат Босфора - една от най-натоварените в света морски артерии, през който всяка година преминават 53 хил. кораба. Също така новият канал ще даде възможност да се  защитят истанбулската архитектура и паметници от инциденти, подобни на този, който неотдавна се случи в Суецкия канал. За разлика от създадения от природата канал през Босфора, новият канал "Истанбул" ще има два почти прави участъка, което ще облекчи и ускори преминаването на корабите.

На 14 април президентът на Турция Тайип Ердоган също така съобщи, че за проектирания канал "Истанбул" няма да важат разпоредбите на конвенцията от Монтрьо за режима на проливите.

Още през декември 2019 година Ердоган изказа мнението, че морските съобщения през проектирания на запад от Босфора Истанбулски канал не попада под действието на конвенцията от Монтрьо, която регулира преминаването на военни кораби през турските проливи.

 

Конвенцията от Монтрьо

Конвенцията от Монтрьо от 1936 година възстанови суверенитета на Турция над проливите Босфор и Дарданели. Тя е приета на конференцията за режима на черноморските проливи, която се провежда между  22 юни и 21 юли 1936 година в град Монтрьо (Швейцария). Конвенцията запазва свободата на преминаване през проливите само за търговски кораби.

Но режимът на преминаване е различен за военни кораби на черноморските и нечерноморските държави. Така, например, след предварително уведомление до властите на Турция черноморските държави могат да прекарват през проливите в мирно време своите военни кораби от всякакъв клас. За военните кораби на нечерноморските държави са въведени съществени ограничения за класа и тонажа на морските съдове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във