Банкеръ Daily

Свят

Турция изтегля сили от границата си с Гърция, праща ги в Сирия

Турция изтегля военни части от границата си с Гърция по река Марица и ги изпраща в Сирия, съобщава в репортаж от Истанбул гръцката телевизия Скай, като се позовава на турски медии.

Според репортажа Турция е изтеглила от района на Одрин четири гаубици и ги е насочила към Идлиб. 

Целта на действията, предприети от Турция по отношение на сирийската провинция Идлиб, е спасяването на човешки живот, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в изказване пред парламента на Пакистан, където е на посещение, съобщи турската частна телевизия НТВ.

"Целта на стъпките, които правим във връзка с Идлиб през последните дни, е да попречат на загиването на 4 милиона невинни хора под варелните бомби на режима", заяви турският президент. "Главен приоритет на Турция навсякъде, където има сблъсъци - от Либия до Йемен, е да спре кръвта, разрушенията, жестокостите и сълзите", добави Ердоган.

Президентът напомни, че Турция е приела 4 милиона сирийски бежанци, като отбеляза, че направените от нейна страна разходи възлизат на над 40 милиарда долара.

По повод предлаганата от американския президент Доналд Тръмп сделка за уреждане на израелско-палестинския конфликт Ердоган каза, че "това не е мирен план, а окупационен проект".

"Планът, който ни пробутват като "мирен план на века", е един окупационен проект", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във