Банкеръ Daily

Свят

Турция изпрати нота до САЩ срещу посещението на кюрдски лидер

Мазлум Кобани

Турция е изпратила нота до САЩ срещу евентуално посещение на ръководителя на считаните за терористична групировка кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/ Мазлум Кобани в САЩ, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу.

"Съобщихме с писмена нота на САЩ, че не можем да приемем съюзниците ни да провеждат среща с ръководителя на терористичната организация Мазлум Кобани.

Особено пък той да има срещи с отговорни американски представители. Ако ние започнем да легитимираме терористите, значи утре да започнат да се срещат и с Багдади /водача на Ислямска държава Абу Бекир ал Багдади/, с ръководителите на Даеш или с други терористи. Всъщност всички - и ДАЕШ, и ПКК, и Фето са терористични групировки, както и Боко Харам и други", заяви Чавушоглу.

Според съобщения в турските медии американският сенатор Линдзи Греъм в писмо до Майк Пенс е настоял колкото се може по скоро да се уреди посещение на Мазлум Кобани в САЩ, за да обсъдят с него ситуацията в Сирия.

Пак според турските медии Мазлум Кобани, чието истинско име е Ферхат Абди, е включен в списъка на най-издирваните терористи, с червен код. За залавянето му е определена награда от четири милиона турски лири.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи пред турски медии, че САЩ трябва да предадат Мазлум Кобани на Турция.

САЩ ще въведат санкции срещу Турция, в случай че турските въоръжени сили открият огън по отрядите на кюрдите, изтеглящи се от "зоната за сигурност" в Северна Сирия. Това заяви днес американският президент Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС.

Турция напълно разбира, че не трябва да се стреля по кюрдите, напускащи територията, която ще се нарича "зона за сигурност". Не е необходимо да се повтаря, че в случай на нарушения ще бъдат въведени широкомащабни санкции, написа Тръмп в Туитър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във