Банкеръ Daily

Свят

Турция изпраща войски в Катар

Турският парламент може да ускори приемането на проектозакон, позволяващ изпращането на части от турската армия в база в Катар, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на източници от управляващата Партия на справедливостта и развитието и подкрепящата я по отделни казуси националистическа опозиция.

Мярката се възприема като подкрепа за поставената в изолация от съседите си страна от Персийския залив, които я обвиняват в подкрепа на тероризма в района. Катар категорично отхвърля обвиненията, довели до най-дълбокото разцепление в арабския свят от десетилетия насам, припомня агенцията, цитирана от "Дневник"

Депутати от партията на президента са предложили обсъждане на два проекта. С първия се позволява разполагането на турски войски в Катар, а с втория се одобрява споразумението за военно обучение и сътрудничество.

И двата текста са подготвени преди избухването на кризата и се очаква да бъдат одобрени днес.

Турска база има в Катар съгласно споразумение от 2014 г. и това е първият подобен военен обект на Турция в Близкия изток. През 2016 г. премиерът Ахмет Давутоглу посети базата с вече разположените 150 военни.

В интервю за "Ройтерс" в края на 2015 г. посланикът в Катар Ахмет Демирьок каза, че в базата може да бъдат изпратени 3000 военни - основно за провеждането на съвместни учения.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган критикува решението на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн, към които се присъединиха и други държави. Според него изолирането и санкциите срещу Катар не са средства за разрешаване на спора и Анкара ще стори всичко възможно да помогне за прекратяване на кризата.

Двете страни поддържат добри отношения, помагаха на организацията "Мюсюлмански братя" в Египет и подкрепят бунтовници в Сирия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във