Банкеръ Daily

Свят

Турция изпраща в Либия хиляди сирийски бунтовници

Две хиляди сирийски бойци са изпратени от Турция да воюват в Либия, съобщиха сирийски източници от трите държави. Безпрецедентната стъпка може допълнително да усложни гражданската война в северноафриканската страна, отбелязва в. "Гардиън".

Разполагането на сирийци идва, след като Турция миналия месец се съгласи да окаже помощ на либийския премиер Файез ал Сарадж, който е подкрепян от ООН в кампанията от противника му Халифа Хафтар.

Анкара е помагала на сирийската опозиция в първите дни на боевете срещу режима на Башар Асад, въпреки че първоначалното обединение Свободна сирийска армия отслабна и се разцепи от вътрешни борби и инфилтрирането на ислямистки елементи в бунтовническите редици. Сега Турция използва бунтовници като прокси срещу кюрдските сили на фона на обвинения за погазване на правата на човека. 

Турският министър на отбраната Хулуси Акар изрази мнение, че генерал Халифа Хафтар, командващ т.нар. Либийска национална армия, умишлено отлага одобрението си за споразумение за трайно примирие в Либия с цел да намали влиянието на Анкара и Москва преди международната конференция за мир в Либия, която ще се състои в Берлин в края на тази седмица, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

Някои сили не харесват турско-руската доминираща роля в усилията за мир. Те са дали някои съвети на Хафтар. Както се вижда, той не изгори напълно мостовете, но отложи примирието, посочи Акар на пред журналисти в Анкара.

Акар заяви това по повод състоялите се понеделник в Москва непреки преговори за постигане на споразумение за трайно примирие между лидерите на двата враждуващи лагера в Либия - премиера на базираното в Триполи Правителство на националното съгласие Файез Сарадж и командващия т. нар. Либийска национална армия Халифа Хафтар.

Преговорите се състояха, след като на 12 януари в полунощ влезе в сила режим на прекратяване на огъня в Либия по призива на Русия и Турция. Но въпреки усилията на Русия и Турция преговорите не се увенчаха с успех и Хафтар напусна Москва без да подпише споразумение за трайно прекратяване на огъня. Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде домакин в неделя на международна мирна конференция за Либия в Берлин.

Ние се надяваме, че те /Хафтар и Сарадж/ ще дойдат заедно в Берлин. Ние подкрепяме примирие и мир. Не искаме продължаване на стълкновенията. Усилията трябва да се съсредоточат върху примирие, така че страните в Либия да могат да започнат преговори за политическо решение, каза Акар.

Той отрече съобщения, че силите на Хафтар са отменили прилагането на примирие в Либия, като изтъкна, че е рано да се казва, че прекратяването на огъня в Либия се е провалило напълно.

Сега ние чакаме да приключат усилията на руската страна, посочи Акар, визирайки влиянието на Москва върху силите на Хафтар.

Най-лошият сценарий във връзка с Либия е провал на мирните преговори и продължаване на въоръжения конфликт, каза още Акар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във