Банкеръ Daily

Свят

Турция изпраща четвърти сондажен кораб край Кипър

Мевлют Чавушоглу

Четвъртият турски проучвателен кораб "Оруч Реис" е на път за Източното Средиземноморие, съобщи в Туитър министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, пише гръцкият вестник "Катимерини", като се позовава на агенция АНА-МПА.

Съобщението на Чавушоглу е в отговор на изявление на лидера на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, който попита защо няма турско присъствие в Източното Средиземноморие.

Чавушоглу пише: "Г-н Кълъчдароглу явно мисли, че "Фатих", "Явуз" и "Барбарос", които защитават нашите права и тези на (признатата само от Анкара - бел.ред.) Севернокипърска турска република, са гръцки кораби. И четвъртият ни кораб, "Оруч Реис", е на път. Ние сме готови да информираме господин председателя (на НРП), който не е достатъчно осведомен за националната ни кауза по кипърския въпрос".

По-рано в реч в Невшехир Кълъчдароглу каза, че Турция трябва да си сътрудничи с правителството на Сирия и да нормализира отношенията си с Египет. "В Източното Средиземноморие има богати залежи на петрол и на природен газ. Америка е там, Гърция е там, ръководството на кипърските гърци в Южен Кипър е там, Египет е там, Катар е там, всички са там, само една страна не е там - Турция. Защо я няма? На думи казват, че провеждат успешна външна политика. Защо ни няма там? Защото се скарахме с Египет. Защо се скарахме? Това искам да си помислят братята ми в Партията на справедливостта и развитието", заяви Кълъчдароглу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във