Банкеръ Daily

Мевлют Чавушоглу:

Турция иска да си сътрудничи с всички в Източното Средиземноморие

Целта на Турция в Източното Средиземноморие е да си сътрудничи с всеки, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю днес за турския телевизионен канал Т24, предадоха Анадолската агенция.

По повод предприетите от миналата година от Анкара сондажи в този район, Чавушоглу каза, че действията на Турция са в съответствие с международното право. Той изтъкна още, че кипърските гърци трябва първо да се споразумеят с кипърската турска страна за справедлива подялба на богатствата около Кипър.

Ние сме за сътрудничество с всеки в Източното Средиземноморие, но досега другите страни в района като Гърция, Египет, Израел предприеха инициатива да сътрудничат помежду си, изключвайки нас. Ние им казахме, че всяко споразумение в Източното Средиземноморие без участието на Турция е невалидно, всяко сътрудничество при отсъствие на Турция в крайна сметка няма да донесе резултат. Ние доказахме това чрез стъките, които предприехме. Ние не можем да допуснем свършен факт. Ако искате да осъществявате сътрудничество в Източното Средиземноморие, елате при нас, каза Чавушоглу.

Той критикува също възраженията на Гърция във връзка с четенето на сура от Корана в храма "Света София" в Истанбул в рамките на честванията в петък на 567 години от завладяването на византийската столица през 1453 г.

Друг ли ще питаме за това къде да се отправя призив за молитва или да се чете Корана в Република Турция, каза Чавушоглу, който подчерта, че "Света София" е "собственост на Република Турция". Той напомни освен това, че Атина е единствената столица в Европа, в която няма джамия.

Храмът "Света София" е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци той е превърнат в джамия, а през 1935 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. "Света София" се смята за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното й превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във