Банкеръ Daily

Свят

Турция и Сирия обвиниха САЩ в заграбване на петрол чрез кюрдите

"Решителен отговор на заграбването на петрол". Под това заглавие турският в. "Айдънлък" цитира турската реакция към САЩ по повод споразумение между кюрдската коалиция Сиийски демократични сили/СДС/ и американската компания Делта кресънт енерджи за модернизация на нефтените находища в Североизточна Сирия. Турция, според която СДС е съставена от терористични формирования, твърдо осъди стъпката като действие, финансиращо тероризма, пише "Айдънлък". На договора с американската фирма реагира и самата Сирия, заявявайки, че споразумение, насочено срещу суверенитета на Сирия, има характера на "кражба в пълния смисъл на думата".

Според турския вестник действията на САЩ имат за цел да осигурят "икономическа автономия" на ПКК/ПДС (Кюрдската работническа партия /ПКК/ и сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз, чието военно крило е доминираща сила в коалицията СДС. Анкара разглежда двете организации като разклонения на една и съща терористична групировка).

"Игри с петрола заради автономия!", гласи заглавието по темата на в. "Йеничаг". Вестникът отбелязва, че турското външно министерство е окачествило "мръсното споразумение" като "стъпка, унищожаваща териториалната цялост, единство и суверенитет на Сирия и влизаща в обхвата на финансиране на тероризма". Посрещаме със съжаление подкрепянето на тази стъпка от САЩ и я смятаме за абсолютно недопустима, заяви още ведомството.

Сирийският режим също не прие с мълчание договора, пише още "Йеничаг". Според сирийското външно министерство той представлява споразумение между "крадци, които заграбват, и крадци, които продават" и няма правна стойност. "Това е вражески акт на САЩ, имащ за цел да заграби природните богатства на Сирия", заяви сирийското МВнР, цитирано от вестника.

"Какъв пазарлък направихте в Кандил", пита в заглавие "Йени шафак", визирайки район в Иракски Кюрдистан, където бойците на ПКК имат бази. Вестникът твърди, че американската компания Делта кресънт енерджи е свързана с ЦРУ и е параван за действия на американската администрация. Според изданието американска делегация е посетила и района на планината Кандил в Ирак, след като е било подписано споразумението със сирийските кюрди. Там представителите на САЩ се срещнали с "главатари на ПКК", посочва още вестникът, питайки се каква сделка се е пръкнала от разговорите.

"САЩ и ПКК станаха партньори", пише в заглавие по темата и "Йени месаж". Този вестник помества и коментара на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/ - военното разклонение на Партията на демократичния съюз /ПДС/. Според СЗН договорът с американската компания е "политическо признание за автономно кюрдско ръководство" в Сирия и "гаранция, че армията на САЩ ще продължи да присъства" в района.

Турските вестници обръщат внимание, че изявлението за петролната сделка е било направено от сенатора републиканец Линдзи Греъм, за когото отбелязват, че е известен с критичността си към Турция. Греъм е казал, че е бил информиран за договора за "модернизация на петролните находища в Североизточна Сирия" от Мазлум Кобани, лидера на СЗН, и е попитал държавния секретар Майк Помпео доколко администрацията подкрепя споразумението. Помпео е отговорил утвърдително, като посочил, че сделката е отнела малко по-дълго от това, на което се надявали американците, и в момента е в процес на изпълнение.

Според в. "Докуз сютун" със сделката СЗН/ПКК са завзели природни ресурси на Сирия и са показали ясно сепаратистките си домогвания. Вестникът определя Делта кресънт енерджи като "терористична фирма" и цитира мнението на турското МВнР, че с подкрепата си за договора "Вашингтон потъпква международното право".

Facebook logo
Бъдете с нас и във