Банкеръ Daily

След срещата между Тръмп и Ердоган:

Турция и САЩ са по-близки от всякога

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече турския си колега Реджеп Ердоган приятел въпреки напрежението между двете страни заради скандала с турски охранители, замесени в сблъсъци с протестиращи по време на визитата на Ердоган във Вашингтон през май. Двамата лидери се срещнаха в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН. Тръмп каза, че Ердоган е станал негов приятел и го похвали за ръководството на Турция. Президентът на САЩ определи като "по-близки от всякога" американско-турските отношения

Срещата между двамата държавни мъже в нюйоркския хотел Лот Палас продължи 50 минути. Тя е втората планирана среща между двамата след тази през май и се провежда по време на 72-рата сесия на Общото събрание на ООН в критичен момент за Близкия изток. 

Сред обсъжданите теми са били американската подкрепа за организациите на сирийските кюрди. Преди разговорите президентът Тръмп направи оценката, че между двете страни съществува близка дружба и отношенията са по-близки отвсякога. От своя страна президентът Ердоган акцентира върху възможността да обсъдят въпроси от двустранен и регионален характер. 

След срещата с Тръмп Реджеп Ердоган даде интервю за Ройтерс, в което съобщи, че Турция ще разгърне свои военни в северната сирийска провинция Идлиб като част от споразумението за деескалация, договорено с Русия миналия месец. Зоните за деескалация, установени след съгласуване между Анкара, Москва и Техеран, ще бъдат предмет на по-подробни разговори с руския президент Владимир Путин по време на визитата му в Анкара идната седмица.

Ердоган каза още, че Турция обмисля контрамерки, в това число и евентуални санкции срещу кюрдския район в Северен Ирак заради планирания референдум за независимост. Турският президент отново настоя САЩ да екстрадират ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, обвиняван от Анкара, че стои зад опита за преврат в Турция миналата година. В интервюто Ердоган изрази надежда, че политическите отношения с Германия ще се подобрят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във