Банкеръ Daily

Свят

Турция и САЩ подписват пътна карта за Манбидж

Мевлют Чавушоглу

Прилагането на пътната карта за изтегляне на сирийските кюрдски милиции "Сили за защита на народа" от сирийския град Манбидж може да стане повратен пункт за отношенията между Турция е САЩ, е заявил снощи турският външен министър Мевлют Чавушоглу на ифтар във Вашингтон, съобщава Анадолската агенция.

Пътната карта за Манбидж се очаква да бъде оповестена след среща днес във Вашингтон на Чавушоглу с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, която ще бъде съсредоточена върху въпроса за изтегляне на "Силите за защита на народа" от Манбидж и стабилността в района.

Анкара разглежда кюрдските милиции "Сили за защита на народа" като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Чавушоглу каза, че подкрепата на САЩ за свързаната с ПКК терористична организация "Сили за защита на народа" в Сирия е един от най-сериозните проблеми, предизвикващи разногласие между Анкара и Вашингтон.

Чавушоглу спомена също, че в американския Конгрес се създава негативната атмосфера спрямо Турция във връзка с доставката на изтребители Ф-35 за Анкара.

Турският външен министър отбеляза, че споразумението на Турция за покупка на ракетни системи С-400 от Русия също е създало напрежение между Турция и САЩ.

Но преди да вземем тези системи /от Русия/, ние искахме да ги купим от нашите съюзници и от САЩ. Но те не ни продадоха /такива системи/. Ние трябваше да ги купим от Русия. Ако САЩ са готови да ни продадат, ние искаме да купим и от нашите съюзници, е посочил Чавушоглу. 

Той е изтъкнал също подкрепата на Турция за палестинците по въпроса за статута на Ерусалим, като е посочил, че някои мюсюлмански страни не са достатъчно активни по проблема.

Турция никога няма да изостави Ерусалим, е изтъкнал турският външен министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във