Банкеръ Daily

Свят

Турция и Русия полагат основите на трети енергоблок на АЕЦ Аккую

АЕЦ Аккую ще покрива 10 на сто от нуждите на Турция от електричество и ще осигури постоянна заетост за 3500 души.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин ще участват чрез видеоконферентна връзка в полагането на основите на третия енергоблок на първата турска АЕЦ, съобщи турският вестник "Хюриет".

В края на миналата година корпусът за първия блок на АЕЦ "Аккую" бе доставен на строителната площадка на централата в Турция. Той е произведен за близо 3 години в завода на руското предприятие „Атоммаш“, част от структурата на "Росатом",  във Волгодонск. Корпусът на реактора е едрогабаритно оборудване, в което се разполага ядреното гориво и под високо налягане се осъществява ядрена реакция с отделяне на голямо количество топлина.

АЕЦ Аккую в средиземноморския окръг Мерсин ще има общо четири енергоблока, всеки от които с мощност 1200 мегавата. Първият от тях се предвижда да бъде пуснат в експлоатация още през 2023 г., когато Турция ще чества стогодишнината от основаването на републиката. Останалите три реактора следва да заработят до края на 2026 г. през интервал от една година.

Централата е изграждана недалеч от пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом.
Когато бъде завършен проектът за атомната електрическа централа, тя ще произвежда при пълен капацитет 35 милиарда киловат часа електроенергия. АЕЦ Аккую ще покрива 10 на сто от нуждите на Турция от електричество и ще осигури постоянна заетост за 3500 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във