Банкеръ Daily

Свят

Турция и Пакистан целят ръст на търговските връзки до $ 5 млрд.

Турция и Пакистан подписаха търговско споразумение с цел през следващите три години търговските отношения между тях да достигнат 5 млрд. долара.

Подписването стана в столицата Исламабад и бе извършено от пакистанския министър на търговията Сайед Навид Камар и турския министър на търговията Мехмет Муш.

То бе договорено през юли по време на посещението на министър-председателя на Пакистан - Мохамад Шахбаз Шариф в Анкара.

Тогава Шариф коментира, че нивата на търговия с Турция са недостатъчни. Президентът Реджеп Тайип Ердоган се съгласи с него и това бе причината двете страни да вземат решение да увеличат търговския си обмен през следващите три години.

Най-голямото предизвикателство, пред което е изправен Пакистан в момента, е търговският дефицит и дефицитът по текущата сметка. Само увеличаването на износа може да помогне на страната да преодолее и двата дефицита. Договорено е митата за износ на пакистанските стоки за Турция да бъдат по-ниски в сравнение с другите страни. Това ще помогне на Исламабад да спечели чуждестранна валута, ценна за националната му икономика.

По време на церемонията по подписването Шариф определи споразумението за крайъгълен камък в историческите и братските отношения между Исламабад и Анкара.

За да се достигне амбициозната цел Турция ще предостави отстъпки на Пакистан за 261 тарифни позиции, включително нулеви ставки за 123 артикула. Исламабад ще предостави на Турция отстъпки по 130 тарифни позиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във