Банкеръ Daily

Свят

Турция и Китай ще произвеждат заедно батерии за електромобили

TOGG и Farasis Energy сложиха началото на стратегическото си партньорство миналата година.

Турската автомобилна компания TOGG и китайският производител на батерии за електромобили Farasis Energy ще разработват и произвеждат заедно акумулаторни продукти за Турция и региона, съобщи Радио Китай.

Компаниите TOGG и Farasis Energy ще формират съвместно предприятие – Silk Road Clean Energy Storage Technologies, чиято основна задача ще бъде „да предлага решения за електрическа мобилност на нови пазари“ чрез стратегически проекти.

Двете страни ще инвестират в него над 2 милиарда евро и ще се стремят да постигнат годишен производствен капацитет от над 20 гигаватчаса до 2035 г.

Според съобщението, батерийните клетки ще бъдат предоставени от Farasis Energy, а модулите и пакетите за батерии ще са съвместна разработка и ще се произвеждат в Турция. Двете компании също така ще разширят сътрудничеството си, за да предоставят решения за съхранение на енергия чрез батерии за Турция и региона.

TOGG и Farasis Energy стартираха стратегическо партньорство миналата година. То е насочено към разработката, производството и доставките на литиево-йонни батерии, един от основните компоненти на електрическите превозни средства.

Китайските производители на електрически автомобили се тълпят на опашка към Европа, надявайки се да преборят местните традиционни автомобилни гиганти и да извоюват парче от пазара, фокусиран върху електрификацията,  пише Ройтерс. 

Силно конкурентният европейски пазар, доминиран от добре познати марки, дълги години остава непристъпен за китайските компании. Стратегическите пропуски на Пекин доведоха до установяване на виждането сред европейските потребители, че китайските продукти са евтини и некачествени и не могат да се конкурират с местните брандове.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във