Банкеръ Daily

Свят

Турция и Италия откриват Евро 2020

"Стадио Олимпико“ е основното и най-голямо спортно съоръжение в Рим. Капацитетът му е 72 698 зрители.

Днес се дава началото на юбилейната надпревара на националните футболни отбори на Стария континент.

Европейското първенство по футбол 2020 е 16-то поред, организирано от УЕФА. То ще се проведе в 11 града в 11 различни страни от Стария континент от 11 юни до 11 юли 2021 година. Това е второто европейско първенство, в груповата фаза на което играят 24 отбора, и първото, което се провежда не на територията на една или две съседни държави, а на 11 стадиона в 11 града от 11 национални асоциации на УЕФА.

На 17 март миналата година УЕФА реши да отложи турнира с една година поради пандемията от коронавирус. Въпреки че турнирът е отменен с една година и ще се проведе през 2021 година, трябва да се отбележи, че шампионатът запазва оригиналното си име - УЕФА Евро 2020.

Според бившия президент на УЕФА Мишел Платини това, че няколко държави са домакини на първенството е „романтично“ еднократно събитие в чест на 60-я „рожден ден“ на европейското първенство.

Следващото първенство през 2024 г. отново ще се проведе по обичайния начин.

Евро 2020 ще завърши на стадион „Уембли“ в Лондон, който е домакин на полуфиналите и финала на турнира.

Настоящи шампиони на Европа са футболистите на Португалия, които спечелиха турнира през 2016 година.  

Българите ще могат да гледат всичките 51 двубоя от шампионата.

Първата среща на турнира ще бъде между тимовете на Турция и Италия, които първи ще стъпят терена на „Олимпико” в Рим. В събота и неделя предстоят шест двубоя.

Турция и Италия са от Група „А“, а срещата им започва в 22:00 часа българско време.
Италия е една от единадесетте страни домакини на турнира. Преди началото на първенството страната е един от фаворитите за титлата, което е логично след представянето на отбора под ръководството на селекционера Роберто Манчини в последните две години.

Досега Италия и Турция са играли само веднъж на Европейско първенство през 2020 г., когато четирикратните световни шампиони победиха с 2:1. Това е десето участие на Италия в турнира. Страната има една титла от 1968 година, но и два финала – през 2000 и 20212-а.

Върху отбора на Турция пък тежи едно проклютие. Южната ни съседка няма победа над Италия в десетте двубоя помежду им до момента. Заедно с това отборът е загубил всичките си четири срещи при откриване на Европейско първенство. За Турция това е пето участие във футболния турнир на Стария континент.

В Група „А“ са още отборите на Уелс и Швейцария.                 

"Стадио Олимпико“ е основното и най-голямо спортно съоръжение в Рим. Капацитетът му е за 72 698 зрители.

Намира се в спортния комплекс „Форо Италико“, в северната част на града. Стадионът е собственост на Италианския олимпийски комитет, но се използва предимно за футболни срещи. Това е домът на тимовете от Серия А – „Рома“ и „Лацио“. Използва се и от националните отбори на Италия по футбол и ръгби, както и за лекоатлетически състезания. Понякога бива арена на големи концерти и на други събития от различно естество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във