Банкеръ Daily

Свят

Турция и Холандия възобновяват дипломатическите отношения

Правителството в Холандия изпрати писмо в Анкара, а днес в телефонен разговор двамата външни министри се договориха за нормализиране на отношенията, предаде БГНЕС.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу разпространи изявление до медиите, в което посочи, че на 11 юли по време на лидерската среща на НАТО в Брюксел е разговарял с холандския си колега Стеф Блок, с когото са обсъдили взаимна загриженост около събитията от март 2017 г. Двамата се обединили около идеята за продължаване и разширяване на сътрудничеството в борбата срещу тероризма, проблема с мигрантите, икономиката и редица още теми, касаещи стратегическото партньорство между двете страни. Първата стъпка към помиряването е направена от холандския външен министър с писмо до Чавушоглу, който от своя страна е позвънил по телефона на колегата си.

Отношенията между двете държави се влошиха през март 2017 г., след отказа на Холандия да допусне Чавушоглу в Ротердам. Тогава той бе планирал участие в митинг с цел агитация на холандските турци за конституционните поправки, които после бяха подкрепени с референдума през април.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във