Банкеръ Daily

Свят

Турция и Армения опитват да нормализират отношенията си

Турция и Армения ще открият представителства на своите страни в столиците на двете държави. Това е заявил турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред депутатите от Великото национално събрание на Турция по време на обсъждане на бюджета на неговото министерство и на министерството на културата и туризма за следващата година.

Анализатори разглеждат откриването на представителства съответно в Анкара и в Ереван като стъпка към нормализиране на двустранните отношения.

В същото време се очаква да започнат чартърни полети между Истанбул и Ереван, което би съдействало за процеса на нормализиране на отношенията, отбелязват турски медии.

"Ще назначим взаимно представители в рамките на стъпките за нормализиране /на връзките/ с Армения", е заявил Чавушоглу, цитиран от в. "Джумхуриет".

Арменското външно министерство потвърди информацията за назначаването на специални представители в съобщение на говорителя Ваан Унанян в социална медия. Той подчерта, че както винаги Армения е готова на процес за нормализация без предварителни условия, което е заложено в правителствената програма, съобщи турската телевизия Хабертюрк.

"В тази връзка ние оценяваме положително изявлението на турския външен министър за назначаване на специален представител за нормализиране на отношенията. Потвърждаваме, че арменската страна ще назначи специален представител за започване на диалог", написа той.

На 25 август турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че "с прекратяването на окупацията в Нагорни Карабах се е отворил прозорец на възможностите за трайния мир в нашия регион и ако Армения е готова да обмисли това, ние също ще направим каквото е нужно".

В отговор на това арменският премиер Никол Пашинян каза, че Армения е готова да отговори на положителните сигнали от Турция с положителни сигнали.

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 година в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от нито една от страните. На 1 март 2018 година Армения обяви анулирането на протоколите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във