Банкеръ Daily

Свят

Турция гневна на САЩ за санкциите заради С-400

Фуат Октай

Вълна от реакции дойде от Турция след обявеното решение на САЩ да наложат санкции на управлението за отбранителна промишленост на Турция заради покупката на руски системи С-400, съобщава държавната телевизия ТРТ Хабер.

Председателят на парламента на страната Мустафа Шентоп коментира в Туитър, че решението за санкции не отговаря нито на съюзничеството, нито на волята за възобновяването му. Той подчерта, че Анкара ще продължи с решителност стъпките си в отбраната.

Вицепрезидентът Фуат Октай също подчерта, че решението на САЩ ще засили решимостта в действията на страната в отбранителната промишленост и защитата на националните интереси. "Осъждаме това решение на САЩ и ги приканваме час по-скоро да отстъпят от тази грешка", заяви той.

Исмаил Демир, ръководителят на управлението за отбранителна промишленост, който е санкциониран заедно с още трима отговорни служители, заяви, че нито той, нито неговият екип ще бъдат отклонени от своята позиция. "Това по никакъв начин няма да повлияе на турската отбранителна промишленост", заяви той.

Пред журналисти днес Демир каза още, че не очаква стъпката да засегне двустранните отношения и че двамата съюзници от НАТО ще продължат да работят заедно, предаде Асошиейтед прес. "Това е извънреден случай, който според мен трябва да остане сам, очакваме това да не засегне много отношенията", добави Демир.

Външното министерство на страната също излезе с декларация, в която осъжда и отхвърля решението за едностранни санкции. Министерството заяви, че всички отдавна са наясно какво е тласнало Турция към руските системи. Според изявлението твърденията на САЩ, че руските системи може да представляват слабост от гледна точка на системите на НАТО, са лишени от техническа обосновка.

"Турция ще направи необходимите стъпки по отношение на това решение, което неминуемо ще повлияе негативно отношенията ни, като отговори по начин и във време, което сметне за удачно", заяви още турското МВнР.

Министерството също приканва Вашингтон да преразгледа решението си и незабавно да се откаже от него. "Отново подчертаваме, че Турция е готова да се заеме с въпроса в духа на съюзничество и чрез диалог и дипломация", пише още в оповестената декларация.

Фахреттин Алтун, ръководителят на дирекцията по комуникациите на президентството, заяви, че решението, освен нелогично и безсмислено, противоречи на партньорския дух. Алтун посочва, че стратегическото партньорство между Турция и САЩ е достатъчно важно, за да "не бъде жертвано за политически сметки или доставяне на удоволствие на антитурски лобита".

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калън подчерта, че Турция ще продължи с решимост стъпките към постигане на целите си в областта на отбранителната промишленост.

Нуман Куртулмуш, заместник-председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, окачестви решението като "крайно неразумно и опасно" с оглед на бъдещето на отношенията между Турция и САЩ. Според Куртулмуш САЩ трябва да преразгледат тези "несправедливи и погрешни решения" и да се откажат от предубедения подход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във