Банкеръ Daily

Свят

Турция гневна на гръцката църква заради забележки за исляма

Архиепископ Йероним

Изказване за исляма на главата на гръцката православна църква, Атинският архиепископ Йероним е сред акцентите на турските вестници днес.

"Знай си мястото, попе!", пише в заглавие в. "Истиклял".

В изказването си по телевизионен канал архиепископът заявил, че "ислямът не е религия, а политическа партия" и че "мюсюлманите са хора, подкрепящи войната", посочва "Истиклял".

Според в. "Догру хабер" архиепископът е прекрачил границата с непремерените си изказвания по телевизията по отношение на ислямската религия и мюсюлманите.

"Ватан" окачествява думите на главата на гръцката православна църква като "скандални" и съобщава за реакциите, които те са предизвикали.

Мюсюлманското малцинство в Гърция е реагирало с изявление, в което осъжда забележките на Атинския архиепископ. "Надяваме се в тези трудни времена вместо думи срещу исляма да бъде използван по-мирен и обединяващ език", заяви в Туитър Консултативният съвет на турското малцинство в Западна Тракия.

Подобни реакции дойдоха и от други мюсюлмански малцинствени организации в Гърция, пишат турските вестници.

От турска страна реагираха директорът на Диянет /Дирекцията по религиозните въпроси/ Али Ербаш и управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.

Според Ербаш "най-важната задача на духовниците, които трябва да положат усилия за установяването на мир и спокойствие, би следвало да бъде да допринесат за културата на съвместно съжителство".

"Ислямската цивилизация винаги е давала възможност на хората от различни религии и култури да живеят заедно векове наред и е осигурявала право на живот на всекиго според вярата му", заяви Ербаш по повод участието на Йероним в предаване по гръцката телевизия OPEN ТV. "По този случай отново напомням, че ислямската религия е религия на мира, която се стреми да обедини духовни ценности като морал, милост, справедливост, мир, благополучие", добави Ербаш.

Фатма Бетюл Саян Кая, заместник-председателка на ПСР, осъди твърдо "отвратителните клевети на гръцкия архиепископ Йероним по отношение на исляма и мюсюлманите". "Тези изрази, изпълнени с ненавист и враждебност, отразяват един болен мироглед. Светът трябва да вземе пример от Турция като страна, в която мирно могат да съжителстват всички религии", заяви Саян Кая, цитирана от "Сабах".

Facebook logo
Бъдете с нас и във