Банкеръ Daily

Свят

Турция-ЕС: тежка дипломатическа криза, която може да бъде избегната

Турският президент Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви в събота, че е наредил на външното министерство на страната да изгони десет западни посланици, включително този на САЩ, заради обща тяхна декларация в подкрепа на освобождаването на филантропа Осман Кавала. Според евродепутатите този ход може да се разбира само като опит да се отклони вниманието от истинските неотложни въпроси.

Постоянният докладчик на парламента за Турция Начо Санчес Амор от Социалисти и Демократи и председателят на парламентарната делегация ЕС-Турция Сергей Лагодински от Зелените публикуваха  изявление в отговор на решението на президента Ердоган.

„Мерките, обявени от президента Ердоган срещу 10 посланици във връзка с изявлението им за продължаващото преследване на бизнесмена Осман Кавала, са неразбираеми и напълно безпочвени. Можем да ги разберем само като опит да се отклони вниманието от истинските неотложни въпроси, вътрешни и двустранни. Не тези посланици или техните правителства решиха, че Турция трябва  да освободи Осман Кавала. Европейският съд по правата на човека разпореди незабавното му освобождаване през декември 2019 г., потвърдено след това с шест решения и временна резолюция от Комитета на министрите на Съвета на Европа. Следователно Турция е длъжна да уважава решението на този съд, точно както е задължена да следва подобно решение по отношение на Селахатин Демирташ", казват двамата евродепутати. 

Те подчертаха, че върховенството на закона и гаранциите за справедлив процес са основополагащи стълбове на всяка демокрация. Както многократно се подчертава в докладите на Европейската комисия и Съвета на Европа, Турция има сериозен дефицит в тези области, а това се нуждае от спешна корекция. Тези проблеми се решават чрез всеобхватни реформи, а не чрез санкции срещу онези, които просто изискват това.

"Неприемливо е, че в Турция непрекъснато се атакуват критиците  и се осъществява груба намеса в работата на съдебната система. Повече от жалко е, че сега бе направен опит да се заглуши критиката от чужбина. Нашата позиция по случая на Осман Кавала и критиките към други дефицити на демокрацията в Турция ще останат същите въпреки това тъжно развитие. Ние сме на прага на сериозна дипломатическа криза, която все още може да бъде предотвратена. Призоваваме турските власти да се въздържат от стъпки, които биха могли да доведат до дори по-лош сценарий в отношенията ни от трудния период, който преживяхме през последните години, криза, която просто се надявахме да преодолеем. Още веднъж призоваваме Турция да спазва международните си ангажименти", допълват евродепутатите. 

През 2020 г. Европейският съд по правата на човека обяви, че арестът на турския опозиционен политик Селахатин Демирташ през 2017 г. е нарушила свободата му на изразяване и правото да участва в избори. 

Съдът също така призова Турция да предприеме всички необходими мерки за освобождаването на Демирташ и да плати 3500 евро за имуществени вреди, 25 000 евро за неимуществени вреди и 31 900 евро за разноски.

Припомняме, че съпредеседателят на прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите бе задържан в рамките на разследване за терористична дейност. Заедно с него бяха арестувани лидери и депутати. Турските власти обвиняват Демократична партия на народите във връзки с Кюрдската работническа партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във