Банкеръ Daily

Фатих Дьонмез:

Турция е най-изгоден коридор за газа от Източното Средиземноморие

Турция е най-изгодният коридор за пренос на газ от Източното Средиземноморие, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, цитиран от турската агенция ИХА. 

Министърът участва вчера в церемония по полагането на първата тръба от газопровод, който ще осигури преноса на газ от черноморското находище Сакария към газопреносната мрежа на Турция. След церемонията министърът се включи в телевизионно предаване.

Дьонмез посочи, че макар проучванията за въглеводороди в Средиземно море досега да не са дали резултат като този в Черно море, където Турция откри значителни резерви газ, страната не е изоставила напълно надеждите си за средиземноморския басейн.

"Отново ще погледнем там, не сме пренебрегнали Средиземноморието. Но приоритетен район ни е Черно море", каза министърът.

По думите на Дьонмез Турция е укрепила както своята собствена сигурност по отношение на потреблението на енергия, така и е допринесла за сигурността на Европа с подкрепяните от нея проекти, в които е партньор. 

"Единият от тях е ТАНАП, друг е Турски поток, колкото и да се дискутира той", каза Дьонмез.

Министърът подчерта, че страната му предлага най-икономичният маршрут за износ на източносредиземноморския газ, добавяйки, че разговори за това е имало с Израел още преди развалянето на двустранните отношения с Турция. По думите му обаче напредък не е бил отбелязан, а предишното правителство на Израел е имало негативно отношение.

"В последно време новото правителство каза, че гледа по-положително на тези въпроси. Това не са теми, които ще станат от днес за утре. Ако източносредиземноморският газ иска да стигне до пазарите, най-икономичният, най-бързо осъществимият коридор е Турция", каза той. 

Дьонмез отбеляза, че макар в началото много да се е говорило за проекта EASTMED за пренос на газ от Източното Средиземноморие към Гърция, САЩ и други държави са изтеглили подкрепата си за него, след като е станало ясно, че той не е икономически изгоден и реализацията му ще отнеме много време.

По отношение на изгражданата от Турция газова връзка с черноморското находище министърът каза, че очаква тя да бъде построена до края на годината, а дължината й ще е от 170 км.

Дьонмез изтъкна, че газът, който Турция ще произвежда от Черно море, ще е на много по-евтина цена.

Очаква се изпомпването на газ по новата тръба да започне още в началото на следващата година. Тръбопроводът ще свързва газовото находище Сакария с инсталация за обработка на газа на пристанище Фильос в окръг Зонгулдак, откъдето през първото тримесечие на 2023 г. ще започне изпомването на газ към газопреносната мрежа, съобщи вчера президентът Ердоган, цитиран от "Дейли сабах". По думите на президента през първото тримесечие на следващата година ще се пренасят дневно около 10 млн. куб.м природен газ, каквото ще е производството на първи етап. След 2026 г. находището в Сакария ще достигне върховото си производство.

Турция разглежда енергетиката като "ключ към регионално сътрудничество, а не като арена на напрежение и конфликт", подчерта Ердоган.

Президентът съобщи още, че новият, четвърти сондажен кораб, с който Турция се сдоби, ще бъде наречен "Абдулхамид Хан" на името на османския султан Абдул Хамид Втори.

Министърът на енергетиката Дьонмез отбеляза на церемонията вчера, че газовото находище в Черно море ще остане в историята като най-бързо разработеният проект за офшорни залежи - от проучванията до първото производство. Той подчерта, че това е първият обект на Турция за дълбоководно извличане на газ от морето, но няма да е последният. На втория етап се очаква трансферът на природен газ от находището Сакария да бъде увеличен от 10 млн. куб.м на 40 млн. куб.м, каза още Дьонмез.

Facebook logo
Бъдете с нас и във