Банкеръ Daily

Свят

Турция е готова за операция в Северна Сирия

Турция може да предприеме операция срещу кюрдските формирования в Северна Сирия всеки момент след края на посещението в Анкара на съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от в. "Йени шафак".

 Джон Болтън разгневи Турция с изказването си, че САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия, докато не се постигне споразумение с Турция за защита на кюрдите. Болтън разговаря днес с говорителя на турския президент Ибрахим Калън по въпроса за изтеглянето на САЩ от Сирия.

Операцията в Северна Сирия може да започне всеки момент след визитата на американската делегация. Всеки момент мога да проведа преговори с американския президент Доналд Тръмп, каза Ердоган пред депутати от своята Партия на справедливостта и развитието. Ердоган разкритикува остро изявлението на Болтън, направено по време на посещението му в Израел.

"Изявленията, че Турция се бори срещу кюрдите в Сирия са подла клевета. Не можем да се съгласим със заявленията на Болтън", каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. 

"Отрядите за народна защита не представляват кюрдите. Турция няма да приеме условията на САЩ за гарантиране безопасността на терористите от Отрядите за народна защита в Сирия", избухна Ердоган и подчерта, че не е логично да се приравняват кюрдите с Отрядите за народна защита. Той увери, че действията не са насочени към етническо прочистване, а към терористите.

Ердоган отбеляза, че правят разлика между терористите и невинните хора.

     

Facebook logo
Бъдете с нас и във