Банкеръ Daily

Съгласно Конвенцията от Монтрьо

Турция е готова да затвори Проливите за бойни кораби

Мевлют Чавушоглу

Турция не може да попречи на преминаването през проливите на руски бойни кораби с цел да се завърнат в базите си в Русия. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, коментирайки прилагането на Конвенцията от Монтрьо за черноморските проливи на фона на военните действия в Украйна, съобщават турски медии. 

Чавушоглу заяви, че ако конфликтът между Русия и Украйна бъде приет за война в правния смисъл на думата, то преминаването на бойни кораби през проливите Босфор и Дарданели ще бъде забранено по силата на Конвенцията от Монтрьо. Пак спазвайки конвенцията обаче, няма как да се попречи на руски кораби да използват проливите, за да се върнат в базите в собствената си страна, обясни Чавушоглу.

След като Русия започна военна операция в Украйна вчера, Киев поиска от Турция да затвори проливите си за руски бойни кораби, напомня информационният сайт Дикен.

Пред в. "Хюриет" Чавушоглу потвърди за искането и посочи, че точките в Конвенцията от Монтрьо са съвсем ясни.

"До днес Турция винаги е прилагала конвенцията от Монтрьо без колебание. Турция може да спре преминаването на бойни кораби през проливите", каза той.

"В Конвенцията от Монтрьо обаче има още нещо. Ако има искане от някоя от воюващите страни корабите й да се завърнат в собствените си бази, то тогава трябва да й бъде дадено разрешение", обясни министърът.

Споменавайки конкретно членове 19, 20 и 21 от конвенцията, Чавушоглу посочва, че не може да се попречи на страна, която има излаз на Черно море, да се завърне в собствената си страна през Босфора и Дарданелите, ако тя отправи такова искане.

Същевременно Конвенцията от Монтрьо дава на Турция право напълно да затвори черноморските проливи в случай на война срещу нея или при положение, че се почувства заплашена от война, посочва Дикен.

Чавушоглу подчерта, че първо трябва да се установи дали конфликтът в Украйна представлява война в правен смисъл. Ако това действително бъде обявено, то тогава ще започне процесът по прилагане на конвенцията и Турция ще забрани преминаването на военни кораби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във