Банкеръ Daily

Свят

Турция арестува седем души по случая с бягството на Карлос Гон

Седем души са били арестувани от турската полиция като част от разследване по случая с изчезналия бивш шеф на „Нисан“ Карлос Гон, предаде „Ройтерс“. Той е обявен за международно издирване чрез Интерпол - с червена бюлетина, а бягството му е обект на разследване и в Япония, и в Турция.

Бившият шеф на автомобилния гигант бе арестуван в Токио през ноември 2018 година. До февруари 2019 г. прекарва в предварителния арест, след което е освободен срещу парична гаранция в размер на 3.8 млн. долара. Два месеца по-късно той отново е арестуван - във връзка с повдигане на поредното обвинение. Този път напуска килията, за да се озове под домашен арест. Двуетажната му къща е "тапицирана" с камери, а той е принуден да подпише споразумение, според което няма да влиза в контакт с външния свят.

Според японската прокуратура, Карлос Гон трябва да бъде съден по четири обвинения: две - за укриване на доходи, и по едно - за прехвърляне на лични инвестиционни загуби към "Нисан" и за източване на 15 млн. долара в полза на дистрибутор от Оман.

В петък (3 януари) се появиха нови данни за това как Карлос Гон - бившият шеф на френско-японската автомобилна корпорация Renault-Nissan-Mitsubishi,  е успял да избяга от Япония, където трябваше да се изправи на подсъдимата скамейка по обвинения за укриване на доходи.

Според публикации на японски медии, съществуват записи на камери, на които се вижда как миналата неделя (29 декември) бизнесменът излиза от дома си в Токио. Различни информационни агенции в Турция предадоха, че Гон е напуснал Япония още същия ден вечерта - през летището в Осака. Купил си е билет бизнес класа до Истанбул (летище „Ататюрк“), откъдето - след 12-часов полет - се е прекачил на самолет за Бейрут.

От ливанските служби съобщават, че Гон - който е гражданин на Бразилия, Франция и Ливан – е влязъл в страната законно, с френския си паспорт. Което е доста странно, защото още при арестуването му преди година и три месеца, о е влязъл с френски паспорт. Тази подробност е важна, имайки предвид, че при ареста си Гон се съгласява да предаде и трите си паспорти на адвокатите си, като по този начин дава знак, че няма намерение да бяга.

От турската чартърна авиокомпания MNG Jet потвърдиха тази информация и уточниха, че един от служителите им е фалшифицирал информационните масиви, за да заличи името Карлос г-н Гон. Името на съучастника остава в тайна, но от компанията категорично подчертаха, че той е действал сам и без знанието на ръководството. А между двата полета на Гон - Осака-Истанбул и Истанбул-Бейрут, нямало никаква логистична връзка.

Междувременно стана ясно, че чартърната авиокомпания MNG Jet е съдействала за изнасяне на злато от Венецуела, като по този начин е помагала на правителството в Каракас да събере пари в кеш. Това съобщават от инвестиционната банка Caracas Capital, която следи доставките на злато. Преминаването на самолетите на MNG през Венецуела е потвърдено и от онлайн информациите за полети. "MNG е идеалната компания, ако искате да свършите нещо с добър краен резултат“, казва Ръс Далън, управляващ съдружник в Caracas Capital.

Facebook logo
Бъдете с нас и във