Банкеръ Daily

Свят

Турция арестува руски журналисти, снимали завод за дронове

Турската полиция е арестувала двамата руски журналисти от НТВ недалеч от сградата, в която се намира компанията "Байкар Савунма", специализирана в производството на турски безпилотни бойни апарати, съобщи източник от турското външно министерство на ТАСС.

"Те бяха задържани в околностите на компанията "Байкар Савунма". Задържани са били от полицията в момент, когато са снимали. По време на проверката стана ясно, че не са имали каквото и да е разрешение да снимат", каза източникът на агенцията.

В МВнР няма информация в кой полицейски участък са изпратени двамата журналисти.

"Байкар Савунма" произвежда и безпилотния боен апарат Байрактар ТВ2, който е на въоръжение в турската армия, отбелязва агенцията.

Задържаните са журналистите от телевизионния канал НТВ Алексей Петрушко и Иван Малишкин, се посочва в съобщение на руското външно министерство в Туитър.

Външното министерство на Русия съобщи, че на 3 декември е изчезнала връзката с руските журналисти, намиращи се в Истанбул. "Последният пълноценен контакт с тях беше в четвъртък, по време на който руснаците съобщиха, че ги задържат неизвестни лица и ги водят някъде", посочва ведомството.

По-рано телевизията заяви, че е изгубила контакт със сътрудниците си, след като са съобщили за задържането им от полицаи в предградие на Истанбул.

Facebook logo
Бъдете с нас и във