Банкеръ Daily

Свят

Турция арестува двама журналисти за "политически и военен шпионаж"

Турската полиция е задържала днес за разпит двама журналисти в рамките на разследване за предполагаем "политически и военен шпионаж", предаде Асошиейтед прес, като се позовава на Анадолската агенция.

Журналистът Исмаил Дюкел, представител в Анкара на телевизионния канал Теле1, и журналистката Муйесер Йълдъз от новинарския сайт Ода ТВ са разпитвани от полицията за борба с тероризма.

Ода ТВ съобщи, че Йълдъз, която пише информации по военни теми, е била задържана след полицейска операция в дома й. Полицаи са претърсили дома й и са конфискували електронни материали, съобщи сайтът.

Миналия месец турските власти обвиниха седем журналисти, включително двама редактори и един репортер от сайта Ода ТВ, в нарушаване на закони за разузнавателната служба заради публикации за смъртта на служител от разузнаването, убит в Либия. Журналистите ще бъдат съдени по-късно този месец.

Общо 85 журналисти и други медийни работници се намират в затвори в Турция по силата на закони за борба с тероризма, според синдиката на турските журналисти. Много от тях са задържани при чистките, предприети след опита за преврат от юли 2016 г.

Турските власти изтъкват, че журналистите са преследвани заради престъпни деяния, а не заради журналистическата им работа.

Турските власти са издали днес заповеди за арест за общо 149 души, сред които основно представители на силите за сигурност, заподозрени за връзки с Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/, съобщи Анадолската агенция.

В рамките на разследване на главната прокуратура в Балъкесир /Северозападна Турция/, обхващащо 13 окръга на страната и насочено срещу структура на Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/ в рамките на полицията, са издадени заповеди за арест за 74 бивши полицейски служители, отстранени от органите на реда, включително седем бивши полицейски директори и началници.

Въпросните лица са обвинени, че са осъществявали контакт с т.нар. "тайни имами" /ръководни членове на ФЕТО, които са давали указания на последователи на групировката - бел.ред./.

Същевременно в рамките на отделно разследване срещу ФЕТО в Газиантеп /Югоизточна Турция/ и още 15 окръга на страната е издадена заповед за арест на 33 заподозрени лица, включително 24 действащи полицейски служители.

Освен това прокурори в Бурса са издали заповед за арест на 42 души, включително шестима действащи военнослужещи, в рамките на разследване срещу ФЕТО в окръг Бурса и още 15 окръга на страната.

Според турските власти Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/ на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във