Банкеръ Daily

Свят

Турция: 150 хил. мигранти са влезли в Гърция

Общо 147 132 мигранти са пресекли турско-гръцката граница към Гърция през два контролни пункта в Одрин, като преминаванията все още продължават, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на валийството на Одрин.

Според съобщението трима бежанци са загинали, а 214 са били ранени при действията на гръцките сили на границата, имащи за цел да предотвратят влизането на мигранти на територията на Гърция. 

"206 (от пострадалите) са се възстановили и са изписани от болница, а лечението на осем продължава", посочва валийството.

Семействата на тримата загинали и един от ранените са сезирали Европейския съд за правата на човека, а други 25 са в процес на предявяване на правни искове, се посочва още в съобщението.

През последните 19 дни на гръцката граница са се струпали огромен брой мигранти, желаещи да преминат през Одрин в Гърция на път към Европа. Гръцките сили използват, за да им попречат, сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми. Турция твърди, че срещу мигрантите са използвани и бойни патрони, а не само гумени - твърдение, което Атина отрича.

Над 10 хиляди мигранти прекарват нощите в палатки при тежки условия и застудяване на времето в района, отбелязва Анадолската агенция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във