Банкеръ Daily

Свят

Тур Хейердал доказва, че жителите на Южна Америка са заселили Полинезия

S 250 c22f72d7 05ca 40b0 a64f 464fa33f4163

На днешния ден през 1947 г. завършва плаването през Тихия океан на Тур Хейердал и неговата експедиция на борда на лодката "Кон-Тики".

С дървения сал от балсoви трупи, с който норвежкият пътешественик-изследовател, писател и антрополог Тур Хейердал прекосява Тихия океан, доказва своята теория, публикува в Интернешънъл Сайънс през 1941 година. Той смята, че в Полинезия пристигат две последователни вълни от хора. Според него първата вълна идва в Полинезия от Перу със салове от балсови трупи. Векове по-късно втора етническа група достига Хавайските острови с големи двойни канута от Британска Колумбия. Резултатите от изследванията на Хейердал по-късно са публикувани в труда Американски индианци в Тихия океан (American Indians in the Pacific, Stockholm, London, Chicago, 1952), който помества на 800 страници.

 Салът, с който плува Хейердал, носи името на Бога на слънцето на инките Виракоча, за чието по-старо име се смята, че е било Кон-Тики. Виракоча в митологията на инките е бог, създал света и цивилизацията. Той имал син - Инти, бог на слънцето, а според някои легенди Манко Капак, първият владетел на инките, е негов внук.

"Кон-Тики" също така е името на книгата и филма за експедицията, които Тур Хейердал създава. Кинолентата "Кон-Тики" печели награда Оскар за най-добър документален филм през 1952 година.

Тур Хейердал вярва, че жителите на Южна Америка са заселили Полинезия още в предколумбови времена. Неговата цел е, чрез създаването на "Кон-Тики" и провеждане на експедицията, да докаже, че тази негова теория е възможна и няма технически пречки да се осъществи такова преселение през Тихия океан.

Хейердал и неговият малък екип се отправят към Перу. Използвайки балсово дърво и други естествени и традиционни материали, създават дървен сал по начина, практикуван от древните жители на Южна Америка. Придружен от още петима души, Хейердал отплава от Перу и в продължение на 101 дни прекосява Тихия окена, изминавайки 8000 км, докато достига кораловите острови на Френска Полинезия. Единственото съвременно оборудване, с което разполага експедицията, е тяхното радио, чрез което поддържат връзка със света.

Екипажът на "Кон-Тики" е съставен от шест мъже и папагал, загинал трагично по време на експедицията. Тур Хейердал е ръководител на екипа.

Днес в Осло има музей "Кон-Тики" (на норвежки: Kon-Tiki Museet), посветен на живота и делото на норвежкия биолог, антрополог и мореплавател Тур Хейердал, както и построяването на сала и експедициите с него. Музеят е открит на 15 май 1950 година и е разположен на полуостров Бигдьо в непосредствена близост до друг един музей - „Фрам“, в който пък основният експонат е корабът "Фрам" ("Напред") на друг един изследовател Фритьоф Нансен.

Постоянната музейна експозиция съдържа плавателните салове и предметите, използвани по време на всички експедиции на Тур Хейердал - "Кон-Тики", "Фату-Хива", "Ра", "Ра II",  "Тигрис", както и експедициите му до Великденския остров и островите Галапагос. Сбирката включва и образци на Моаи - монолитните човешки фигури, издялани от камък на Великденския остров. Повечето датират от периода между 1250 г. и 1500 година.

Сред музейните експонати са 16 мм камерата, с която са снимани кадри за документалния филм "Кон-тики" от 1950 година, и статуетката "Оскар", присъдена за филма през 1951 година на 24-то издание на наградите.

Направена е специална възстановка на пещера с петрографити и статуи, подобни на тези, открити в пещерите на Великденския остров. Подводна експозиция в музея представя сцена със сала "Кон-Тики", под който са изобразени различни представители на морската фауна, включително и по-големи видове като китова акула

Към музея функционира специално помещение за организирани временни изложби, зала за филмови прожекции, библиотека с преводи на различни световни езици на книгите на Тур Хейердал, както и магазин за сувенири.

Facebook logo
Бъдете с нас и във