Банкеръ Daily

Свят

Тунел с ядрени отпадъци рухна в щата Вашингтон

Част от тунел, съхраняващ заровени жп вагони, пълни с радиоактивни отпадъци, е рухнала вчера в ядрено хранилище в отдалечен район в щата Вашингтон. Инцидентът доведе до евакуацията на няколко работници на обекта, където в продължение на десетилетия след Втората световна война е бил произвеждан плутоний за американския ядрен арсенал, предаде Асошиейтед прес.

Не е установено изтичане на радиация от служителите в ядреното хранилище Ханфорд, намиращо се на 275 км югоизточно от Сиатъл. Няма пострадали работници, каза говорител на министерството по екология на щата Вашингтон.

В момента на свличането на почвата на места до 1,2 м на площ от около 37 кв. м не е имало работници. Тунелите в хранилището са с дължина стотици метри и са заровени под 2,4 м пръст. Намиращите се наблизо работници са били изведени, а на стотици други в по-отдалечени райони е било наредено да не излизат навън.

Щатското министерство на екологията каза, че засега не се налагат никакви мерки за наброяващото около 300 хиляди души население на общините Бентън и Франклин.

Хранилището за ядрени отпадъци Ханфорд е най-голямото на американския континент и заема площ от 1518 кв. км, която е наполовината на Роуд айланд и 15 пъти по-голяма от Париж. В него се съхраняват около 56 милиона галона радиоактивни отпадъци в 177 подземни тунела.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във