Банкеръ Daily

Свят

"Туитър" вбеси Тръмп, след като ограничи достъпа му за постоянно

"Туитър" обяви, че перманентно прекратява достъпа на американския президент Доналд Тръмп до социалната мрежа. Причината е ролята на Тръмп в провокирането на насилието, до което се стигна след като негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса във Вашингтон по-рано през седмицата. "Туитър" беше основният комуникационен канал на Тръмп преди и след избирането му. Той реагира като обяви, че в близко бъдеще ще създаде собствена платформа

Президентът "побеснял"

"Политико" съобщи, позовавайки се на високопоставен представител на американската администрация, че Тръмп е бил бесен от факта, че е без достъп до социалната мрежа. Според публикацията отиващият си държавен глава „изпаднал в ярост“ и „се втурнал да се опитва да разбере какви възможности има сега“.

Представители на "Туитър" заявиха, че възнамеряват да спрат всички опити на Доналд Тръмп да заобиколи блокирането на страницата му в социалната мрежа и ще предприемат действия срещу всеки акаунт, който той започне да използва.

Преди няколко дни платформата Тръмп бе възпрепятстван да пише в "Туитър" поне 12 часа поради нарушения. Тогава администрацията на социалната мрежа уточни, че в случай на повторни нарушения акаунтът ще бъде напълно блокиран.

Ще запази ли поста си до 20 януари

В САЩ вече открито се коментира възможността за импийчмънт на действащия президент преди 20 януари, когато се очаква той мирно да предаде властта на наследника си Джо Байдън.

Председателката на Камарата на представителите - демократката Нанси Пелоси, е призовала президента Доналд Тръмп незабавно да подаде оставка след щурма, който негови привърженици извършиха срещу Капитолия във Вашингтон.

Демократите са поставили ултиматум, че ако той не направи това, Камарата ще разгледа всяка възможна опция той да бъде отстранен от властта.

Група законодатели от Демократическата партия смятат на 11 януари да внесат за разглеждане в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ документи за импийчмънт.

Тръмп ще пропусне инагурацията на Байдън

В едно от последните си съобщения в "Туитър" Доналд Тръмп обяви, че няма да присъства на церемонията по встъпването в длъжност на своя приемник Джо Байдън. Този ход бе очакван, тъй като Тръмп от месеци твърди неоснователно, че изборите са били спечелени с измама от Байдън. Вицепрезидентът Майк Пенс все пак се очаква да бъде на церемонията.

Избраният президент на САЩ Джо Байдън заяви, че решението на президента Доналд Тръмп да не присъства на инагурацията му е едно от малкото неща, за които двамата са в съгласие.

"Той надмина дори най-лошите ми представи за него. Той беше срам за страната, посрами ни пред света. Не е достоен да заема този пост." - каза още избраният президент за случилото се във Вашингтон на 6 януари.

Байдън подчерта, че вицепрезидентът Майк Пенс е добре дошъл на церемонията по приемането на властта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във