Банкеръ Daily

Свят

Тръс е готова с план за незабавни действия за енергийната криза

Британската външна министърка в оставка Елизабет Тръс пише в материал, публикуван във в. "Дейли телеграф", че ако утре спечели изборите за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания, тя ще представи план за незабавни действия за изход от енергийната криза още през първата седмица от встъпването си в длъжност. 

"Трябва да вземем трудни решения, с които да гарантираме, че няма да изпадаме в подобно положение всяка есен и всяка зима", заявява Тръс и допълва, че предприемането на отделни мерки за временно спасяване на икономическата ситуация не е приемлив за нея вариант.  

Друга мярка, която тя възнамерява да предприеме, ако спечели лидерския пост, е назначаването на съвет от "икономисти на световно ниво", които да помагат на правителството да изгради ясна представа за това накъде върви световната икономика.

В коментар по темата "Дейли телеграф" отбелязва, че съставянето на подобен екип би се възприело като ранен сигнал за многократно обявяваните от нея намерения, че ще се бори с "ортодоксалния подход" на министерството на финансите, който, по думите ѝ, е довел до увеличаването на данъците и до прекалено голямо парично предлагане.

В края на август британският държавен регулатор на пазара на газ и електроенергия "Офджем" съобщи, цитиран от Ройтерс, че от октомври цената на енергията за потребителите във Великобритания ще се повиши с 80,06 процента.

При подобно повишение средната годишна сметка на домакинствата за енергия ще скочи от 1971 паунда до 3549 паунда (4205,54 евро), като това ще засегне 24 милиона домакинства в Англия, Шотландия и Уелс, отбеляза тогава агенцията.  

Великобритания ще се сдобие с нов премиер идната седмица и това ще е или досегашната министърка на външните работи Лиз Тръс, или досегашният министър на финансите Риши Сунак, предаде Ройтерс. Ето как ще протече смяната във властта.

Утре, на 5 септември, в 11,30 по Гринуич, ще бъде обявен резултатът от гласуването за нов лидер на Консервативната партия. Гласува членската маса на партията по пощата. Новият лидер става и нов премиер на мястото на  Борис Джонсън.

След обявяването на резултатите, във вторник, на 6 септември, традицията ще бъде нарушена и вместо в Бъкингамския дворец, британската кралица Елизабет Втора ще приеме и назначи за премиер новия лидер на Консерваторите в замъка Балморал в Шотландия. Това се налага поради нейни епизодични проблеми с придвижването, заради които тя няма да пътува до Лондон.

Преди това обаче се очаква Джонсън да направи изявление пред "Даунинг стрийт 10", а после той също ще пътува до Шотландия, за да връчи оставката си на кралицата, което ще стане по обед. След това новият консервативен лидер ще има среща с кралицата, която ще поиска от него да състави кабинет. После новоназначеният премиер ще се върне обратно в Лондон, за да произнесе реч пред "Даунинг стрийт 10" и да обяви след това състава на кабинета си. 

Първото заседание на новото правителство ще бъде в сряда. После новият премиер ще отиде в Камарата на общините за първи парламентарен контрол.

През властването на кралица Елизабет Втора са се сменили 14 премиери, припомня Ройтерс.

Същевременно днес бивш съветник на Джонсън - Едуард Листър, който беше началник на персонала на "Даунинг стрийт 10" в периода 2020-2021 г. заяви пред телевизия "Скай нюз", че Джонсън не бива да бъде отписван от политическия живот, предаде Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във