Банкеръ Daily

Свят

Тръмпиадата продължава

Проследяваме хронологически най-важните прояви на американския президент Доналд Тръмп през втората му седмица в Белия дом.

 

28.01

- Доналд Тръмп и Владимир Путин проведоха първия си телефонен разговор. Двамата изразиха желание за подобряване на сътрудничеството на страните им, но не засегнаха въпроса за санкциите.

 

29.01

- Доналд Тръмп и Владимир Путин може да се срещнат в началото на лятото, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Това трябва да стане преди форума на върха на Г-20 в Хамбург на 7-8 юли.

 

30.01

- Американският президент уволни главния прокурор на САЩ и министър на правосъдието Сали Йейтс броени часове след като тя заяви, че нейното министерство няма да защитава наложените с президентски указ ограничения за граждани от седем мюсюлмански страни да влизат в САЩ, защото тя ги смята за незаконни. На Йейтс й оставаха още няколко дни на поста й, докато Конгресът одобри предложения от Тръмп нов главен прокурор.

- Президентът на САЩ разглежда проект за указ за депортиране на имигранти, зависими от социалните помощи на държавата, съобщиха източници от Белия дом.

- Доналд Тръмп заяви, че е свалил цената на новия изтребител Ф-35 с 600 милиона долара. Обявената от производителя "Локхийд Мартин" цена на програмата за доставка на многоцелеви изтребители от пето поколение възлиза на 379 милиарда долара.

 

31.01

- Тръмп даде индикации, че САЩ са готови да се откажат от политиката на "силен долар", след като разкритикува Германия, Япония и Китай, че трите провеждат политики на девалвация на техните валути, за да навредят на американските компании и потребители. Заговори се за "валутна война" между САЩ и главните им търговски партньори.

- Около 49% от американците одобряват указа на Тръмп за втвърдяване на имиграционната политика, а 41% не са несъгласни с него, показа допитване на центъра за социологически проучвания Ипсос.

- Президентът на САЩ призова фармацевтичните компании да повишат производството си в САЩ и да намалят цените. На среща с директори на водещи компании той заяви, че ще ускори времето, необходимо за одобряването на новите медикаменти.

- Доналд Тръмп обеща да защитава лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните от трудова дискриминация, с което разсея слуховете, че щял да премахне действащите регулации.

 

01.02

- Доналд Тръмп затвори телефона на австралийския премиер Малкълм Търнбул след остър разговор, в който Търнбул му напомнил ангажимент на предишния американски президент Барак Обама, съгласно който САЩ ще приемат около 1250 отхвърлени от Австралия бежанци.

- "Иран бързо превзема Ирак все повече и повече, дори след като САЩ похарчиха там над три трилиона долара. Това отдавна е очевидно!", написа Тръмп в Туитър.

 

02.02

- Новата представителка на САЩ в ООН Ники Хейли осъди "агресивните действия" на Русия в Източна Украйна и предупреди Москва, че трябва да върне Крим. Същевременно правителството на САЩ внесе промени в санкциите срещу Русия, за да не възпрепятства продажбата на някои технологии.

- Светът преживява трудности, но ние ще го оправим. Това правя аз - оправям нещата, заяви американският президент Доналд Тръмп по време на традиционна молитвена закуска във Вашингтон, предаде Ройтерс.

- Американският президент назначи за заместник-директор на ЦРУ Джина Хеспъл - бивш ръководител на таен затвор в чужбина, където са били изтезавани задържани след терористичните нападения в САЩ от 11 септември.

- Тръмп заплаши да лиши Калифорнийския университет в Бъркли от финансовата помощ на федералното правителство заради безредиците, предизвикани от недоволството на студенти от планирана лекция на редактор на дясноконсервативния сайт "Брайтбарт нюз".

 

03.02

- САЩ са анулирали над 100 000 визи, след като Доналд Тръмп подписа указ, с който забранява пътуването до САЩ за най-малко 30 дни на граждани от седем страни с преобладаващо мюсюлманско население.

- Правителството на американския президент Доналд Тръмп прави задълбочен и пълен преглед на всички американски политики към Куба, съобщи говорителят на Белия дом Шон Спайсър. Той каза, че вниманието ще бъде фокусирано върху човешките права.

- САЩ наложиха санкции на Иран, засягащи 13 физически и 12 юридически лица, заради пробно изстрелване на балистична ракета.

- Франция е отново на ръба. Америка, бъди по-умна, написа Тръмп в Туитър след нападението срещу военен патрул в района на музея Лувър в Париж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във