Банкеръ Daily

Свят

Тръмп защити политиката си „Америка на първо място“ пред световния елит

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори на Световния икономически форум в петък (26 януари). Тръмп защити политиката „Америка на първо място“ пред световния елит, като заяви, че когато САЩ расте, расте и светът.

„Просперитетът на Америка е създател безброй работни места по целия свят, а американският стремеж към безупречност, креативност и иновативност е довел до важни открия, които помогат на хората да живеят по здравословен живот“, посочи Доналд Тръмп.

За първи път от 18 г. насам американски държавен глава взе участие във форума, който се провежда в Давос.

Агенция „Блубърг“ посочва, че престоят му в швейцарския град ще бъде кратък, тъй като в САЩ той трябва да се справя със сериозни предизвикателства, например предстоящите трудни преговори с Конгреса за реформа в политиката към мигрантите.

Пред световните лидери Тръмп не пропусна да изтъкне добрият икономически растеж в САЩ през първата година от мандата му като президент.

„След години на стагнация в САЩ сега се очаква силен икономически растеж. Потребителското доверие, доверието на бизнеса и на предприемачите бележат рекодни върхове.“, посочи американският държавен глава.

Тръмп покани представителите на световния бизнес в Давос да инвестират в САЩ.

„Не е имало по-добро време да наемате, да строите, да инвестирате и да растете в Америка. Ние сме отворени за бизнес и отново сме конкурентни“, каза Тръмп

На Световния икономически форум имаше и критици на политиката на американския държавен глава. Например френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, които в своите речи се обявиха против политиката на протекционизъм и изолация. Всъщност и Макрон, и Меркел не присъстваха на речта на Тръмп.

През седмицата Международният валутен фонд отбеляза успехите на данъчната реформа на администрацията на Тръмп. Именно по тази причина МВФ повиши прогнозата си за икономическия растеж в САЩ на 2.7% през 2018 година. Все пак МВФ предупреди, че непосредствените ефекти от реформата ще приключат през 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във